Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Visselblåsare" kan få skydd

Ska Göteborgs stad skaffa en särskild organisation för att ta emot tips om korruption och oegentligheter? Frågan kommer upp i kommunstyrelsen på onsdag.

Visselblåsare kallas företeelsen, efter engelskans whistleblower: Sanningssägare som slår larm om fiffel, mutor och andra oegentligheter, till exempel hos sin arbetsgivare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är rakryggat men riskabelt. Att blåsa i varningspipan kan leda till trakasserier, rättsprocesser och omplaceringar. Det gäller även i offentliga sektorn.

Föreslår ny funktion

Som en följd av mutskandalen finns nu ett förslag från MP och S att Göteborgs stad ska upprätta en funktion som tar emot visselblåsarnas varningar och underlättar för dem som känner sig obekväma och osäkra.

Sådana strukturer är viktiga, tycker Åsa Söderström Jerring, chef för samhällsbyggnadssektorns etiska råd.

- Dels handlar det om att skydda visselblåsare, dels är det viktigt för att misstankar om oegentligheter snabbt ska tas på allvar på rätt nivå i organisationen, säger hon.

- Jag känner inte till några egentliga exempel hos offentliga arbetsgivare men bland våra medlemsföretag finns flera som har ambitiösa strukturer, ofta efter förebild från företag i USA, säger hon.

Företagsmodeller

Ett företag som var tidigt ute är Atlas Copco. I byggbranschen är Skanska Sverige ett exempel.

- För tio år sedan slog vi fast en code of conduct (uppförandekod) och inrättade ett etiskt råd. Anställda på alla nivåer får skriva under ett etikavtal och där de också förbinder sig att ta upp misstänkta oegentligheter med sin chef. I år har vi också inrättat en hotline där de garanterat kan vara helt anonyma, berättar vd Anders Danielsson.

"Heta linjen" sköts av ett externt företag. Enskilda tar kontakt via telefon eller mejl och får ett ärendenummer.

- De kan ringa eller mejla tillbaka och uppge numret och då kompletterande frågor eller annat av oss utan att behöva uppge sin identitet, säger han.

Eftersom systemet bara har funnits några månader är det för tidigt att utvärdera.

- Men erfarenheterna från etiska rådet är att vanliga frågor gäller vad som är tillåtet och inte i förhållande kunder och underentreprenörer, säger Anders Danielsson.

FN förespråkar lagstiftning

FN har rekommenderat sina anslutna stater att lagstifta om ett skydd för visselblåsare. Det är också en fråga som drivs av Transparency international, en internationell organisation mot korruption. Trots det finns ännu inget egentligt sådant skydd i svensk lagstiftning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.