Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Visionen kom av sig

Exklusiva bostäder och flotta kontor, men knappast någon myllrande stad. Visionen om "blandstaden" kom av sig. Medelåldern är hög och butikerna få.

Samtidigt som planerna för nya bostadskvarter vid Skeppsbron tar form, fortsätter exploateringen på andra sidan av Göta älv. Just nu byggs det för fullt i västra Eriksberg, från området kring bockkranen ut till Färjenäs ska det bli 2 000 lägenheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Bara något stenkast därifrån togs de första spadtagen i slutet av 80-talet. På den tiden fanns drömmar om att skapa en helt ny och annorlunda stadsmiljö. I "blandstaden" skulle bostäder, butiker, skolor och arbetsplatser ligga sida vid sida för att ge den gamla varvsmiljön liv.

Ingen mix alls

I själva verket har norra älvstranden förvandlats till två områden med helt olika karaktär: den västra delen med bostäder och den östra med företag samlade på Lindholmen där nästan ingen bor.

I hög grad är det näringslivet som påverkat utvecklingen. Önskemålen från företagshåll att bilda kluster och finnas nära varann har vägt tyngre än viljan att skapa en blandad stad.

- Följden har blivit ett Lindholmen som vaknar klockan åtta och dör vid femtiden varje eftermiddag. Det är inte alls bra, säger Johan Ekman, kommunikationschef vid Älvstranden Utveckling AB, som nu planerar för bostadskvarter intill Lindholmen Science park.

Han tycker stadsutvecklingen på älvstranden till största delen varit ett lyckat projekt, men medger att det finns saker som inte blivit riktigt som man hade tänkt. Fortfarande återstår bland annat att knyta den nya stadsdelen närmare övriga Hisingen – trots de hinder som finns i form av hamnbanan och Lundbyleden.

- Även när det gäller människors attityder måste vi jobba vidare med namnet Hisingen. Hittills är det främst Eriksberg och Norra älvstranden som fått en ny och positiv klang.

Gott om tomma lokaler

En annan svårighet har varit att locka butiker och arbetsplatser till Sannegårdshamnen och Eriksberg. Här finns gott om tomma butikslokaler i attraktiva lägen, men det är tufft att få snurr på affärerna i ett område som avfolkas på dagarna och där många boende passar på att handla när de kör till och från jobbet med bil.

- Befolkningsunderlaget är för litet för att få ett myllrande gatuliv. Sett i backspegeln byggdes nog husen i Sannegårdshamnen en våning för låga, säger Johan Ekman.

Nu hoppas många att den pågående inflyttningen på västra Eriksberg ska ge hela området mera liv och rörelse. Här är exploateringsgraden betydligt högre med fler våningar och fastigheter som ligger närmare varann.

Få unga familjer

Enligt Göteborgs stads statistikkontor bor i dag nära 5 000 personer på norra älvstranden, men hittills har förhållandevis få unga familjer flyttat in. Ett tydligt tecken på den sneda åldersfördelningen är att områdets första kommunala förskola invigdes så sent som i september i år.

Den givna förklaringen är att boendet är för dyrt.

Två tredjedelar av alla lägenheter är bostadsrätter med höga insatser och månadsavgifter. Många köpare är par i övre medelåldern som sålt sina hus i Göteborgs ytterområden eller i någon kranskommun. Medelinkomsten bland de boende låg förra året drygt 100 000 kronor över snittet i stan.

En gammal dröm

Evert och Dagny Torkelsson var bland de första som flyttade in. 1991 köpte de en lägenhet av Riksbyggen och de bor fortfarande kvar. För Evert, som samma år fyllde 60, betydde flytten till norra älvstranden att en gammal dröm blev verklighet.

- Jag växte upp i ett trähus på Slottsberget utan rinnande vatten och toalett. Nu fick jag chansen att komma tillbaka, men till en modern bostad med bra standard, säger han.

Eftersom barnen var vuxna och hade flyttat hemifrån, passade det bra för Evert och Dagny att byta ut huset i Backa mot en mindre bostad. Insatsen var på över 600 000 kronor så pengarna från husaffären kom väl till pass.

- Vi tyckte det var väldigt dyrt, minns Dagny.

Priserna i höjden

Men köpet har visat sig vara en lysande affär. Efter de första årens bekymmer, då de nybyggda husen höll på att kana ner i älven på grund av för dålig pålning, har värdet rusat i höjden. I dag ägs fastigheterna av en privat bostadsrättsförening och deras trea kan säljas för minst det fyrdubbla.

- Det är hemskt att man ska kunna tjäna så mycket pengar bara på att bo, tycker Evert, som under sitt yrkesliv arbetade som möbelsnickare, bland annat på fartyg vid Götaverken och Lindholmen.

Rum med utsikt

Paret har inga planer på att flytta och kamma hem sin "bostadsvinst". Tvärtom uppskattar de läget ännu mer i dag när de blivit äldre och oftare än förr sitter hemma i sitt vardagsrum.

- Vi har en spännande utsikt. Det händer så mycket på älven hela tiden, säger Dagny Torkelsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.