Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vinden har vänt för Åbybadet

Konkurs, strul och en osäker framtid. Men nu tycks vinden ha vänt för Åbybadet. Så här långt i år har anläggningen dragit in två miljoner kronor mer än vad man räknat med.
Av budgettekniska skäl blir en jämförelse med förra året inte riktigt rättvisande, och badchefen Johan Bjerklund tror inte att överskottet för 2008 kommer att bli riktigt så stort i slutändan.
Men att det landar på plussiffror står helt klart.
- Det är jättekul, säger Karl-Gunnar Nordanstad, fritidschef i Mölndals stad.
Sedan Åbybadet invigde sitt äventyrsbad i slutet av 2005 har det mest varit svarta rubriker runt verksamheten. Överoptimistiska kalkyler gjorde att badet, som då drevs i privat regi, snabbt fick ekonomiska bekymmer.
Det dröjde inte ens ett år innan badbolaget begärdes i konkurs. Sedan vidtog en turbulent period med en stängd simhall, nya upphandlingar och överklaganden - innan Mölndals politiker beslutade sig för att driva badet vidare i egen regi, åtminstone fram till 2010.
Och den nya regimen har alltså fått en smakstart. Delvis beroende på ett väder som passat utmärkt för inomhussim.
- Blir det en gnistrande vinter och en pangsommar så blir det inte mycket folk i simhallen. Men nu i år hade vi inte någon strålande vinter och sommaren var väl också lite sådär, konstaterar Johan Bjerklund.
En annan faktor som bidrar är att Åbybadets gym nystartade i vintras, då företaget Life Health & Fitness tog över den delen.
- Det tror jag absolut var viktigt. Om man har gymkort här så är det väl troligt att man tar familjen med sig hit och simmar också, till en anläggning som man känner igen, säger Johan Bjerklund.
Men även om badet visar positiva siffror just nu så är det inte säkert att det blir fortsatt kommunal drift efter 2010. Det kan mycket väl bli så att ett privat företag får chansen igen.
- Jag har inte hört något om det än så länge, säger fritidschef Karl-Gunnar Nordanstan.
Fredrik Hofflander
031-86 84 26