Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Villa Solfrid står och förfaller

Guldgrävardottern Elin Sundbergs gamla hus på Tjörn förfaller. Nu vill stiftelsen som äger huset sälja attraktiva tomter på Härön för att finansiera en upprustning.
Stiftelsen äger cirka två hektar mark på Stavsundsholmen på Härön med utsikt över rännan och Kyrkesund.
- Vi jobbar med att få loss tre tomter och sedan sälja dem. På så vis räknar vi med att få in några miljoner. Går inte det är det kört, säger stiftelsens ordförande Torsten Gustafsson.

De kan komma väl till pass. Elin Sundbergs stenhus Villa Solfrid i Sunna är hårt anfrätt av tidens tand. Rappningen har släppt i stora sjok, färgen på fönsterbågarna har flagnat och grästuvor växer i hängrännorna.
- Huset behöver en totalgenomgång. Men det finns inga pengar i stiftelsen. Det är problemet.

Stiftelsen bildades som Elin Sundbergs sista vilja efter att hon gick bort 1965. Huset som hon lät byggda 1916 skulle bevaras och användas av hembygdsföreningen.
Inventarier och lösöre skulle visas för allmänheten "för att belysa levnadsförhållandena under 1900-talet". Livet i Villa Solfrid var dock inte särskilt typiskt för Tjörnbor i allmänhet. Elin Sundbergs föräldrar blev nämligen rika på en silvergruva i Australien.
- Hon kallas konstigt nog för guldgrävardotter. Varför vet jag inte. Hennes far och farbror drev en silvergruva i sex år och kom hem rika, gifte sig och köpte flera gårdar. Bland andra Brömsegården på Klöverön.

Elins far, Olle Eliasson Sundberg, återvände till familjegården Rösmut i Limhall. Där föddes Elin och hennes syster Mathilda. De fick senare en fin utbildning i Schweiz och Frankrike.
Mathilda gifte sig Båysen och blev konstnär. Elin startade en konststoppningsateljé i Göteborg som senare bytte namn till Lappcentralen. Elin flyttade så småningom hem till Tjörn igen och lät bygga stenhuset i Sunna.
- Många tyckte nog det var ett skrytbygge. Hon hade även kokerska och en trädgårdsmästare.

Föräldrarna dog unga. Och stora delar av förmögenheten smälte ihop i samband med Krügerkraschen.
- Familjen sålde av mark de ägde undan för undan för att få till uppehälle och underhåll.
Elin var socialt engagerad och drivande på många sätt.
- Hon engagerade sig bland annat i Vita band-rörelsen och lät bygga Sumpen i Kyrkesund och startade en IOGT-loge. Det var säkert inte enkelt här nere i Kyrkesund på den tiden, säger Torsten Gustafsson och gläntar på dörren till huset.

Målningar av Mathilda Båysen pryder väggarna. Matsalsbordet är dukat till fest med engelsk servis och övervakas av två porslinshundar i fönstersmygen intill. Predikstolen från Klövedals gamla kyrka, som revs 1858, fyller upp en hel vägg.
- Den hittade hon i en ladugård och gjorde i ordning. När kyrkan kom och ville ha tillbaka den sa hon till dem att den tänkte hon behålla. Och så blev det.

I sällskapsrummet står alla finmöbler kvar. Elin Sundberg själv syns på en oljemålning signerad hennes syster.
En vänförening med 70 medlemmar finns sedan fem år tillbaka.
- De arrangerade en vandring i Elins fotspår i somras. Det finns många historier om henne. Hon lär ha träffat en fyrvaktarson från Pater Noster hon fattade tycke för.
Men det blev inte mycket mer än så. Elin förblev ogift livet ut.
På ett skrivbord ligger några fotografier. Ett av dem visar det nybyggda huset i ett landskap soprent från träd.
- Det sägs att hon kunde se Pater Noster från övervåningen. Vi ska ta undan några träd och se om det stämmer.

Idéer finns nu att skaka liv i det gamla huset.
- Vi vill att kommunen godkänner en ansökan till EU:s Terra Mare projekt. Vi behöver göra en inventering av allt som finns här, en kalkyl över upprustningen och hur man bäst marknadsför stället så att vi får ekonomin att fungera.
Kanske kan Villa Solfrid bli ett komplement till Sundsby och Skulptur i Pilane.
- Här skulle kunna bli ett mindre vandrarhem, utställningslokal, kafé eller något annat, säger Torsten Gustafsson.