Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vill införa elitklasser i högstadiet

Regeringen vill införa så kallade spetsutbildningar även på högstadiet. Skolorna ska få använda prov för att välja vilka elever som ska få gå på utbildningarna. Förslaget presenteras av utbildningsminister Jan Björklund i dag.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En spetsutbildning innebär att eleverna får fördjupa sig inom ett ämne, och kan till exempel innebära att högstadieeleverna får läsa in gymnasiekurser.

Regeringens förslag, som nu ska skickas ut på remiss, innebär att eleverna på spetsutbildningarna "i princip" kan läsa in hur mycket som helst av gymnasieskolans kurser i förtid. Om förslaget blir verklighet kan tio spetsklasser starta hösten 2012.

På en pressträff betonade Jan Björklund att antagningstesterna har en avgörande betydelse - välutbildade medelklassföräldrar ska inte via kontakter eller med tjat kunna ordna en studieplats åt sitt barn, utan elevernas fallenhet ska vara utslagsgivande.

Björklund konstaterade att spetsutbildningar redan finns i form av musik- och idrottsklasser.

-Jag förstår inte varför det skulle vara tabu att också ha särskild undervisning för studiebegåvade elever i teoretiska ämnen på högstadiet. Vi har haft en socialdemokratisk jantelag som lagt en våt filt över sådana här initiativ i svensk skolpolitik under årtionden. Det är en jantelag vi vill lägga bakom oss, sade Björklund.