Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vill ha stöd från Kungälv

Ale Arena är i ekonomisk kris och kommunen vill att grannen Kungälv går in med de miljoner som fattas. Annars kanske ishallen inte kan öppnas till hösten.

Bandyarenan drevs tidigare av Ale-Surte BK. På grund av stora ekonomiska svårigheter var kommunen vid årsskiftet tvungen att gå in och ta över driften, men till hösten fattas enligt Ales kommunalråd Mikael Berglund (M) 2,3 miljoner kronor. Det är dessa pengar man vill att Kungälvs kommun ska bidra med.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Berglund är ett alternativ till samarbete med Kungälv att Ale kommun själv får skjuta till ytterligare medel förutom de fasta kostnader man redan har.

– Eller så öppnar vi inte arenan till hösten. Ju snabbare vi får ett besked från Kungälv desto bättre, säger han.

I Kungälv diskuterar nu politikerna inviten från Ale och ett samarbete skulle kunna vara ett alternativ till att bygga eget.

– Vi ser ett behov av Ale Arena för våra föreningar, säger Kungälvs kommunalråd Anders Holmensköld (M).

Han poängterar också att kommunens berörda idrottsklubbar ska vara med på tåget om samarbetet ska bli aktuellt.

I det första förslaget gäller för Kungälvs del kommunal tillgång till arenan under för- och eftersäsong, då behovet är som störst. Det skulle i sin tur innebära att Skarpe Nord kan frysas senare och stängas tidigare, vilket innebär en besparing för Kungälv.

– När det är säsong för utebanan på Skarpe Nord är det inga problem, säger Anders Holmensköld.

Anders Holmensköld tolkar Kungälvs förhandlingsläge som gott, eftersom IFK Kungälvs herrar spelar i elitserien och Kareby IS damer blev svenska mästare i år.

– Vi har större behov än Ale, för vi har mycket bättre lag. Jag tolkar det som att vi skulle få bokningsföreträde till arenan, säger han.

Mikael Berglund svarar att med så mycket pengar som diskuteras, skulle Kungälv naturligtvis få en hel del att säga till om.

– Men egentligen vill jag inte gå in och peta i det i det här förhandlingsläget. Det är viktigt att hitta en hållbar lösning för alla parter, säger han.

Frågan skulle ha diskuterats i Kungälvs kommunstyrelse i onsdags, men utgick då.

– Det fanns en del teknikaliteter i detta som vi ville diskutera mer. Men det kommer förmodligen tillbaka till vårt möte den 8 juni, säger Anders Holmensköld.