Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Marcus Claesson tycker att det är viktigt att skolbarnen erbjuds även standardmjölk och bredbart smör.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vill ha fetare mat i bamba

Folkpartiets Marcus Claesson för en kamp för smör och standardmjölk i skolan. Han har lämnat en motion om skolmaten, och hoppas på förändring tidigt under nästa år.

I Mölndals kommun serveras lättmjölk och margarin i skolmatsalen, efter Livsmedelverkets rekommendationer. Kommunalrådet Marcus Claesson menar att detta är helt uppåt väggarna, och vill se bredbart smör och standardmjölk som alternativ.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Under året har han drivit skolmatsfrågan, och han ser hoppfullt på en förändring under nästa år.

– Det viktigaste är att öka valfriheten, en och samma kost fungerar inte för alla människor. Det måste finnas alternativ. Om du mår bra av att äta det som serveras just nu, så fortsätt med det, men det är långt ifrån alla som gör.

Han menar att skolbarnens tallrikar innehåller på tok för mycket pasta, ris och potatis, och enligt honom har Livsmedelsverket ett ansvar att informera om faran i att äta för mycket kolhydrater.

– Det finns förstås poänger i en del av verkets rekommendationer, men allt fler inser att mättat fett är nyttigare än kolhydrater.

I april förra året lämnade Marcus Claesson in en motion till kommunfullmäktige i Mölndal om att utveckla skollunchen. Synpunkterna har nu lämnats till kommunstyrelsens serviceutskott.

– De bereder ärendet och troligen kommer motionen besvaras av kommunfullmäktige någon gång kring mars eller april. Om ändringarna går igenom kan vi ha standardmjölk i skolan redan dagen efter, säger Marcus Claesson.

Eva Sundberg, projektledare på Livsmedelsverkets kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, menar att deras råd bottnar i den svenska näringsrekommendationen som är en sammanvägning av forskning och studier. Syftet är att få ner den totala mängden mättat fett som barn får i sig.

– På det här viset kan man istället använda utrymmet till fetare produkter i maten, så att den blir godare och barnen äter av den. Det är trots allt det viktigaste av allt. Vad du dricker till och har på smörgåsen, det är bara tillbehör, säger hon.

Marcus Claesson kommer att fortsätta driva frågan i Mölndal, även om förslaget inte går igenom i vår.

– Då blir det namninsamling bland föräldrar och elever. Men jag hoppas slippa ta till sådana metoder.