Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vill ge äldre rätt att bo ihop

De rödgröna vill att äldre par ska fortsätta ha rätt att bo ihop och vill stimulera detta i kommunerna genom 100 miljoner statliga kronor nästa år. Partierna vill också avsätta 300 miljoner på sänkt taxa i hemtjänsten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förslagen presenterades vid en pressträff på söndagen om politiken för äldre.

De rödgröna vill bland annat avsätta 300 miljoner kronor på sänkt taxa i hemtjänsten nästa år. Den ska kosta maximalt 100 kronor per timme.

Ytterligare 200 miljoner läggs på en så kallad förenklad biståndsbedömning i hemtjänsten för dem som fyllt 75 år. Genom den ska äldre få ett antal timmars hemtjänst bara genom ett anmäla sig.

Ytterligare 300 miljoner statliga kronor läggs nästa år på att kommunerna ska ge äldre möjlighet till så kallad egen "egen tid" i äldreomsorg och hemtjänst för att exempelvis besöka museum, få massage eller hjälp till att ordna egen festmåltid.

De rödgröna vill att äldre par ska fortsätta ha rätt att bo tillsammans och vill stimulera detta i kommunerna genom 100 miljoner statliga kronor nästa år, 200 miljoner året därpå och 400 miljoner kronor per år för 2013 och 2014.

Även den borgerliga regeringen har presenterat en rad förslag för att öka valfriheten för de äldre. Enligt Sahlin är dock den stora skillnaden att de rödgröna tänker satsa 12 miljarder kronor mer som nya resurser till kommunerna, vilket man presenterade redan i den ekonomiska motionen i våras.

-Samhället bedöms väldigt mycket av hur man tar om hand om den äldre generationen, säger Sahlin. -Att bli äldre handlar inte om att man plötsligt blir lika varandra. Vi fortsätter att vara lika härligt olika.

S-ledaren menar att man inte bara kan tala om ökad valfrihet för äldre utan att ge kommunerna mer pengar. En annan skillnad är enligt henne att de rödgröna är mer beredda att ta till lagstiftning om kommunerna inte skulle leva upp till de nya kraven.

I förslaget ingår avsätts för 2012 avsätts 625 miljoner statliga kronor till kompetensutveckling för personalen i äldreomsorgen. Enligt de rödgröna omfattar programmet 3 000 helårsplatser 2012 och ger förutom höjd utbildningsnivå också unga en väg in i arbetslivet.

Den andel av äldres boendekostnad som räknas med vid bedömning av bostadstillägget ska höjas från 93 till 94,4 procent. Nästa år ska staten lägga 250 miljoner kronor på höjt bostadstillägg för ålderspensionärer, och "om varaktigt reformutrymme" uppstår också 100 miljoner kronor för höjt bostadstillägg för förtidspensionärer.

De rödgröna vill även införa en ny resurs för de äldre, hemläkarbilar, och avsätter 100 miljoner kronor för detta nästa år.

Dagens tandvårdscheck till personer mellan 65 och 74 år ska fördubblas, från 300 till 600 kronor. Staten ska avsätta 100 miljoner kronor för bättre tandvård för äldre "om det finns ett varaktigt reformutrymme", skriver de rödgröna.

Även invandrare blir äldre och 20 miljoner statliga kronor läggs nästa år på att ge fler äldre omsorg på annat språk än svenska.