Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vill bygga kärnkraftfabrik i Oskarshamn

GE Hitachi Nuclear Energy vill bygga en fabrik för tillverkning av nya kärnkraftverk i Oskarshamn. Nu har projekteringen pausats för att ge stöd till deras olycksdrabbade anläggningar i Fukushima.

- Jag har rensat hela min kalender, berättar företagets Europachef, svenske Robert Bergkvist.

- Alla mina tankar går till Japan och hur vi ska kunna hjälpa våra medarbetare där att få kontroll över situationen. Rent konkret är det framförallt våra tekniker i USA som assisterar, men även vi här i Europa gör allt vi kan.

De olycksdrabbade reaktorerna ägs och drivs av den japanska elleverantören Tepco, men är konstruerade av Hitachi, General Electric och Toshiba under 70- och 80-talen.

- De anläggningarna är baserade på en grunddesign som är 40 år gammal, men de har naturligtvis uppdaterats över tiden.

GE Hitachi Nuclear Energy är resultatet av en sammanslagning 2007 mellan elektronikjättarna General Electrics och Hitachis energiteknikavdelningar. Företaget tillverkar i dag allt från vindturbiner till kärnkraftverk. I Europa finns just nu fyra atomkraftverk i drift som företaget har byggt. Två i Spanien och två i Schweiz. Just nu bygger de nya anläggningar i Taiwan och i Japan. Företaget uppmärksammades en del i svenska medier när de i början av februari presenterade planer för en fabrik i Oskarshamn som skulle kunna ge 3 000 nya jobb.

- Det finns en marknad för nyproduktion av kärnreaktorer i Europa. I nuläget har vi bara projekterings- och försäljningsavdelningar här, men en fabrik någonstans på kontinenten skulle göra processen mer kostnadseffektiv och säkrare, säger Robert Bergkvist.

Ett tiotal städer runt om i Europa har slagits om nyetableringen från GE Hitachi. Enligt Robert Bergkvist har Oskarshamn stora fördelar då det finns en djuphamn på orten, ledig mark för lokalerna och kompetent arbetskraft.

- Kraftverken skulle tillverkas som moduler för att enkelt kunna monteras. Troligtvis skulle fabriken kunna producera en helt ny anläggning vartannat år.

En möjlig utbyggnad av Oskarshamns eget kärnkraftverk med en fjärde reaktor har diskuterats. Särskilt sedan förbudet mot nybyggen av kärnkraftverk hävdes vid årsskiftet. Troligtvis har det varit en faktor i GE Hitachis val av möjlig etableringsort.

I och med fredagens jordbävning med den efterföljande tsunamin och problemen för kärnkraftverken i Fukushima har dock läget förändrats totalt. Motståndet mot kärnkraft som tidigare på sin höjd har varit ljummet börjar åter växa sig starkt runtom i Europa. Robert Bergkvist vill dock inte uttala sig om hur problemen i Japan påverkar en eventuell nyetablering i Oskarshamn och marknaden för nya kärnkraftverk i Europa.

- Just nu får vi bara vänta och se, det är alldeles för tidigt att uttala sig. I slutändan är det kraftbolagen som får fatta beslut om de vill bygga nya anläggningar. Sedan krävs också tillstånd från statligt håll, vi är bara här för att stödja kärnkraftsindustrin.

Robert Bergkvist har efter naturkatastrofen inte varit i kontakt med representanter för någon av de städer som tidigare har velat locka det japansk-amerikanska företaget till sig.

- Jag vet inte hur det här har påverkat dem. Jag hoppas bara att vi kan dra lärdom av de här händelserna för att kunna förbättra kärnkraftssäkerheten ytterligare i framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.