Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vilks-komplott kan växa

Amerikanska "Jihad Jane", som misstänks ha velat mörda Lars Vilks, ska ha varit i Sverige. Och det finns band mellan henne och dem som gripits i Irland för stämpling till mord på den svenske konstnären.

Den 46-åriga, blonda, amerikanska hemmafrun förvånar både i USA och Irland.

"Fallet visar att terrorister försöker rekrytera amerikaner och det krossar alla eventuella kvarvarande uppfattningar om att det går att se vem som är terrorist", sade Janice Fedarcyk vid amerikanska polisen FBI.

I Irland slås man också av att en grupp gripits i sömniga mindre orter i södern.

John Gilligan, presstalesman för irländska polisen, bekräftar för TT banden mellan de amerikanska och irländska fallen, och möjligen till ännu fler länder.

Colleen LaRose, även kallad "Jihad Jane", tros ha rest till Irland för att försöka rekrytera personer som skulle mörda Vilks. Hon ska även ha rest till Sverige för att förbereda en attack, skriver The Washington Post. Hon greps när hon återvände till USA den 15 oktober, men fallet blev inte offentligt förrän i samband med åtalet i tisdags.

Fallet kan sprida sig. Åtalet nämner fem medbrottslingar i USA, Europa och Asien och John Gilligan säger att "internationellt samarbete har präglat polisutredningen och kommer att fortsätta att prägla utredningen."

Av de fyra män och tre kvinnor som gripits i Irland rapporteras en 49-årig algerier - den ende med irländskt pass - vara särskilt intressant för polisen.

Vilks hävdar att han inte hade reagerat så mycket på den misstänkta mordkomplotten.

-Jag ser det som en repetition av det som hände 2007 och det kommer troligen att inträffa några gånger till. Med lite tur och försiktighet överlever jag nog.

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp ger LaRose ett amatörmässigt intryck genom att ha skyltat tydligt med sina avsikter.

Att kvinnor eller personer med exempelvis amerikanskt ursprung rekryteras blir vanligare, enligt honom.

-De här grupperna söker hela tiden efter nya individer som har frihet att röra sig.