Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vilks inbjuden på nytt till Uppsala

Eftersom Lars Vilks föreläsning på Uppsala universitet om yttrandefrihet och konst den 11 maj blev avbruten på grund av att konstnären blev anfallen, bjuder filosofiska institutionen in honom på nytt för att avsluta sitt föredrag.

"Våld och hot ska inte tysta människor på universitet eller på andra håll i samhället", skriver studierektor Rysiek Sliwinski i ett pressmeddelande.

Vilks har accepterat inbjudan, skriver studierektorn.

Föreläsningen ska hållas under hösten 2010 förutsatt att säkerhetsansvariga på universitet i samråd med polisen samtycker.

TT: Hur ska ni undvika att det händer igen?

-Vi genomför det bara om vi kan få någorlunda garantier för att det inte kommer att upprepas, det som hände. Vi vill ha det så öppet som möjligt - från början var det en offentlig föreläsning - men en möjlighet är att det bara blir öppet för studenter och lärare med anknytning till universitetet, säger Sliwinski.

Vilks visade vid föreläsningen en film där nakna homosexuella män bär masker som är tänkta att föreställa profeten Muhammed.

Tre personer greps men släpptes efter attacken som utreds av polis.

Två bröder sitter också häktade misstänkta för att ha försökt sätta eld på Vilks hem i Höganäs. Dessutom sitter en amerikansk kvinna häktad i USA misstänkt för att ha planerat mord på konstnären.

Lars Vilks blev avskydd av många muslimer när han 2007 gjorde en teckning som föreställde islams vördade profet som rondellhund.