Viktigt att jämföra livförsäkringar

ANNONS
|

Granska det finstilta i livförsäkringen, vilka premier och belopp som gäller. Då kommer det inte som en överraskning att tre livförsäkringar "bara" ger 30 000 kronor – täckte inte ens en enkel begravning, som i vårt exempel.

Han uppfattar att många av oss utan att reflektera år efter år betalar in pengar till livförsäkringar och liknande försäkringar. Även efter 65 år och när vi lämnat arbetslivet. Detta utan att ha riktig kontroll och kunskap. Det handlar ofta om ett ettårsavtal där både premier och skadebelopp kan ändras.

En sådan dramatisk förändring skedde 2011. Försäkringsbolaget Folksam ändrade villkoren för 420000 svenska pensionärer. De fick då halverad ersättning från Folksams grupplivförsäkring. Och det med massiva protester som följd.

ANNONS

"Detta är inget annat än ren stöld. Folk har betalat in under många år i förvissning om att de själv ska kunna betala sin begravning, Och nu så tar då Folksam halva beloppet", kommenterade "Sven-Åke" på Folksams hemsida, en av många i den arga kören.

Gunnar Olsson på Konsumenternas Försäkringsbyrå nåddes också av klagomålen, som dock inte fick någon effekt. Det aktualiserar vaksamheten mot livförsäkringar som ettåriga avtal.

– Det är viktigt att veta att du betalar en riskpremie som kan ändras. En livförsäkring är inget sparande, ett belopp som ökar. Istället fungerar det ett år i taget – ett nollsummespel mellan det som betalas in och det som betalas ut.

Det kan bli en tråkig överraskning när en livförsäkring inte visade sig ge det basbelopp, man trodde den skulle ge.

Och om nu livförsäkringar har en tydlig 65-årsgräns vad gäller avtrappad ersättning så finns skäl att se om det finns alternativ. Om sparande i olika former, eller försäkringar som är kopplade till bolånet om någon går bort.

Ellen Bramness-Arvidsson, chefekonom, på branschorganisationen Svensk Försäkring, menar att det handlar om att välja rätt försäkring, rätt produkt, till de behov man har. Hon tror också att det finns bristande kunskaper kring livförsäkringar, inte minst bland de allt fler som passerar 65-årsstrecket.

ANNONS
ANNONS