Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi vill ha ett vackrare Göteborg

Vi vill att norra Masthugget ska byggas som en blandstad för permanent bruk. Inte fyllas med provisoriska baracker i åtta våningar som nu planeras, skriver bland andra AnnMarie Andersson och Eva Gustafsson, Kvinnorna på Hugget.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vi är några kvinnor som bor i Norra Masthugget, men vi är nog talespersoner för många fler. En dag i slutet på oktober 2013 fick vi morgonkaffet i vrångstrupen när vi läste en artikel i GP om att det ska byggas 1 000 studentbostäder på parkeringsplatsen mellan Första Långgatan och Oscarsleden. Det är inte alls så att vi är emot studenter och det är uppenbarligen brist på studentbostäder. Men Fastighetsnämnden skulle just besluta om att Bostadsbolaget får smälla upp provisoriska bostäder i form av containrar i sju våningar!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu har vi har i dag, torsdag, fått veta att Bostadsbolaget lämnat in en ansökan om bygglov med provisoriska byggnader i åtta våningar i en första etapp om 320 lägenheter!

Hur kunde det bli så? Det var ju inte länge sedan Stadsbyggnadskontoret hade samråd med oss boende om att bygga en ny stadsdel i Norra Masthugget med stora kvaliteter. Stenas Danmarksterminal skulle flyttas västerut och Oscarsleden skulle grävas ner och däckas över. Längs kajen skulle anläggas en strandboulevard så att vi alla kunde flanera eller cykla från Masthugget ända bort till Lilla Bommen eller till och med ännu längre. Masthuggstorget skulle förlängas till andra sidan Första Långgatan.

Så ville vi ha det

Det tyckte vi var bra. Så ville vi ha det. Och Stadsbyggnadskontoret sa att vi var överens, alltså stadens företrädare och vi boende. Det skulle ju bli en stadsdel med kvalitet för oss boende som vi alla kunde vara stolta över. Kunde kanske Gert Wingårdh få rita några vackra nya hus ner mot älven. Vi såg framför oss Akers Brygge i Oslo. Där hade vi ju varit och blivit imponerade av vad norrmännen kunde åstadkomma. Och även om norrmännen har mer pengar att disponera, så kan nog göteborgarna också åstadkomma något fint.

Men vi vill inte ha några fula provisorier. Plåtcontainrar i åtta våningar, hur skulle det se ut? Vi har emellertid förstått att Fastighetsnämndens ordförande och stadsarkitekten har sett förslaget och de menar att det inte ser så illa ut. Vi tvivlar och ber att vi också ska få se förslaget. Fastighetskontoret hänvisar till Bostadsbolaget, men Bostadsbolaget har inga ritningar, i alla fall inga officiella, som vi kan få ta del av. Makten har talat och folket kan väl begripa att makthavarna sköter detta på bästa sätt. Vi behöver inte vara oroliga.

Så svarar makthavare

Några oss närstående personer söker upp en makthavare, ställer frågor och får svar.

Fråga: Det måste väl finnas några andra alternativ, t ex det tillfälliga röda parkeringsdäcket lite närmare Järntorget står ju på mark som staden disponerar. Kan man inte bygga 1 000 permanenta studentbostäder där i stället?

Svar: Nej, den marken ska Riksbyggen ha.

Fråga: Men de provisoriska studentbostäderna skulle ju hamna alldeles intill motorvägen. Blir det inte oacceptabla bullerstörningar?

Svar: Man kan göra avsteg från normen i detta fall.

Fråga: De provisoriska studentbostäderna är ju föreslagna att byggas på gatumark och Masthamnsgatan kommer att stängas av. Blir inte det ett hinder för trafiken?

Svar: Jag ser inga problem med det och det gör inte Trafikkontoret heller.

Fråga: Om bygglovet överklagas, då blir det väl en fördröjning på 1,5 år, eller?

Svar: Det är tidsbegränsat bygglov och jag bedömer att det går fort i alla instanser.

Fråga: Du är en av ledarna i kommunen. Kan inte Du verka för en mer tilltalande utformning och lämpligare plats för studentbostäderna?

Svar: Vi tycker detta läge är bra, marken är lågt utnyttjad och ska bebyggas permanent tidigast om tio år.

Fråga: Finns det inte en risk att det blir mer än tio års provisorium, regeringen har ju aviserat planer på att ändra bygglagen så att tidsbegränsat bygglov kan bli ända upp till 20 år?

Svar: Byggnadsnämnden kommer att fatta beslut med fem års varaktighet, sen blir det ny prövning.

Så svarar experterna

Vi har också frågat experter på stadsplanering vad det finns för regler som gäller för tidsbegränsade bygglov och fått bland annat följande svar:

* Tidsbegränsat bygglov får inte tillämpas på sådant sätt att man föregriper en markanvändning som kräver sedvanlig prövning genom ny detaljplan.

* Tidsbegränsat bygglov får inte tillämpas om det saknas realism i de ekonomiska förutsättningarna med avskrivning av kostnaderna inom den tid som bygglovet omfattar.

* Tidsbegränsat bygglov får inte tillämpas för bebyggelse som kräver så stora investeringar att det finns risk för att den blir permanent.

Bebyggelsen med provisoriska studentbostäder kommer emellertid enligt uppgift att förses med hiss, vatten och avlopp och bullerskydd, vilket ligger nära till hands att tolkas som varaktigt behov.

Slutsatsen blir att den nu tilltänkta bebyggelsen med ett mycket stort antal lägenheter i provisoriska studentbostäder strider mot bygglagens intentioner.

Baracker förfular staden

Vi vill att norra Masthugget ska byggas som en blandstad för permanent bruk, med de kvaliteter som staden genom Stadsbyggnadskontoret ställt i utsikt vid samrådet för några år sedan. Att bygga provisorier med baracker och containrar förfular staden. Det får vara slut med det nu!

Stadsarkitekten ska slå vakt om stadens skönhetsvärden. Vi tycker att han är lite för lyhörd och ivrig att vara makthavarna till lags.

Vi vill ha en vackrare stad!

Kvinnorna på Hugget:

AnnMarie Andersson

Eva Gustafsson

Ann Hellman

Annika Ingemarsson

Paula Kanter

Mary-Ann Karlberg

Ninna Sandelind

Ann-Christin Skanselid