Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi vill göra mer för de handikappade

Mycket görs men mycket mer kan också göras för de funktionshindrade. Arbetslinjen ska givetvis gälla alla, även de med funktionsnedsättningar skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Till stor del håller jag med Margit Svensk och Anna Ljungqvist; funktionshinder glöms ofta bort i debatter. Det behöver i och för sig inte betyda att det inte görs något för att förbättra situationen, men att det kan göras mer är vi helt eniga om.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi har kommit långt i Sverige, men vi kan definitivt komma ännu längre. Att vi nu börjar våga se handikappade som en tillgång i samhället, inte bara en svaghet. Jag är den jag är MED mitt handikapp, inte trots mitt handikapp. I mitt politiska arbete för Kristdemokraterna är det självklart att handikappfrågor är bland de viktigaste för mig, men det är lika självklart att det inte bara är rena handikappfrågor jag anser är viktiga.

Handikapp bara en del av identiteten

Handikapp är en del av våra identiteter, men inte den enda delen. Det hänger ihop med utbildning, företagande, folkhälsa med mera. När jag vill utveckla stödet för föräldrar, gäller det alla föräldrar, även de till barn med funktionsnedsättningar. När jag vill förbättra villkoren för småföretagare, gäller det givetvis även att hitta vad som är viktigast för entreprenörer med funktionsnedsättningar.

Kristdemokraterna har varit tydliga med att arbetslinjen givetvis även ska gälla personer med funktionsnedsättningar. Arbete innebär gemenskap och leder till personlig utveckling, inte minst för handikappade.

Tre konkreta punkter

Låt mig nämna tre konkreta punkter där en röst Kristdemokraterna innebär förbättringar för funktionsnedsatta:

* Vi kristdemokrater har föreslagit att den samlade offentliga sektorn ska skapa 10000 nya arbetstillfällen för personer med funktionsnedsättning. Fördelat på de olika sektorerna skulle det kunna handla om cirka 6000 arbetstillfällen hos Sveriges kommuner, 2000 hos landstingen och 2000 hos statliga myndigheter/ bolag.

* Jag vill verka för att personer med handikapptillstånd kommer att undantas från de trängselavgifter som kommer att införas i Göteborg. Ett sådant undantag skulle sannolikt visa sig samhällsekonomiskt lönsamt då det finns en risk att personer med funktionshinder annars använder sig av färdtjänst i större utsträckning.

* Kristdemokraterna är det parti som tydligast framhåller allas lika och okränkbara värde. En sådan värdegrund är en garant för en god politik för personer med funktionsnedsättningar.

Jag har redan skrivit ett antal artiklar och lagt förslag när det gäller att förbättra situationen för personer med funktionsnedsättningar, i allt från tillgänglighet i kollektivtrafiken för intellektuellt funktionshindrade, till problemen med fosterdiagnostik. Jag kan lova att jag inte glömmer bort handikappfrågorna om jag får förtroendet att vara riksdagsledamot i höst.

David Lega (KD)

riksdagskandidat och före detta handikappidrottare