Vi testar en glögg i advent

ANNONS
|

Åren är förbi när lycksökande klippare kokade ihop en sötsliskig sörja i värre obalans än Axbom mot Garrincha och fick kränga det som glögg på Bolaget.

Numera har Systemet järnkoll på vad som presenteras från producenterna – och håller inte leveransen vad offertprovet utlovar, så blir det säljstopp. Som med två av det etablerade varumärket Dufvenkrooks specialglöggar. Såväl prestigeglöggen Dufvenkrooks Jul 2010 som Dufvenkrooks choklad förpassades i år ut ur ordinarie sortimentet på grund av omognad.

Det är vasst.

Nu väntar vi på nästa steg i kvalitetsförbättringen, nämligen en någorlunda grundläggande redovisning av vad det är vi petar i oss mellan första avdent och tjugondaknut.

ANNONS

Vilken sorts druvor (om det nu är druvor) är glöggen gjord på?

Och var kommer de ifrån?

Att klicka in på Systembolagets glöggsida och bara kunna läsa "Okänt ursprung" om 34 av 36 artikelnummer är knappast förtroendeingivande i en tid när konsumenterna blir alltmer medvetna, vetgiriga och krävande i frågor som rör mat och dryck. Självklart är inte ursprunget okänt. Det rullar inte plötsligt in en tankbil full med vin från ingenstans till en fabrik i Kivik eller Herrljunga, för att någon ska konvertera lasten till glögg.

Möjligen krävs det lite jobb att fixa en varudeklaration. Men när den kommer blir den sannolikt en tung parameter när det gäller att välja – och att välja bort.

Här är betygen på alla årets glöggar i det ordinarie sortimentet.

ANNONS