Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi tar förskolan på allvar

Den borgerliga oppositionen förmår endast leverera ett ofinansierat löfte om ett maxtak för barngrupperna i stället för att bidra med konstruktiva och realistiska lösningar för förskolan, skriver Robert Hammarstrand (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Göteborg är en bra stad att bo och växa upp i. Det visar inte minst det faktum att barnafödandet slår rekord år efter år, att fler föräldrar väljer att sätta sina barn i förskola än tidigare och att barnfamiljerna väljer att bo kvar i centrala delar av staden i stället för att flytta ut till kranskommunerna. Detta ligger helt i linje med de rödgröna partiernas politik som syftar till att skapa attraktiva livsmiljöer för barnfamiljer även i innerstaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt är det, som Helene Odenjung (FP) påpekar på GP Debatt (13/1) , ett problem att det står 110 barn i kö av de nästan 30 000 barn som i dag går i Göteborgs förskolor. Orsaken är inte för lite pengar utan främst svårigheter med att hitta mark och lokaler. Bilden av förskolan i Göteborg är dock inte fullt så mörk. Läget har snarare förbättrats då antalet barn i grupperna mellan 2010 och 2011 minskat från 17,9 till 17,6 vilket är ett trendbrott. Om man jämför med de borgerligt styrda kranskommunerna har det rödgröna Göteborg den högsta personaltätheten inom förskolan.

Den borgerliga oppositionen förmår endast leverera ett ofinansierat löfte om ett maxtak för barngrupperna i stället för att bidra med konstruktiva och realistiska lösningar. Det är inte att ta problemet på allvar.

Förskolan är en högt prioriterad fråga för oss i den rödgröna majoriteten. Det är viktigt att föräldrar, oavsett kön, ska kunna kombinera yrkesliv med föräldraskap. Vi vill ge alla barn i förskolan samma förutsättningar, det bidrar till att minska klyftorna i samhället. Därför har vi satsat 1 miljard vilket motsvarar drygt 6 000 platser fram till utgången av 2015. Det är den största satsningen hittills på förskoleutbyggnad i Göteborg för att på sikt bygga bort kön och att ytterligare minska antalet barn i grupperna.

Robert Hammarstrand (S)

biträdande kommunalråd i den rödgröna majoriteten Göteborg