Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Vi tappar unga kriminella"

Kriminella män mellan 18-25 år är en förlorad grupp i Göteborg. Trots att det är den gruppen som står närmast att bli rekryterad till de kriminella gängen. Det visar ny forskning. - Jag är oroad, säger Bertil Claesson, kommissarie som jobbar med gängkriminalitet.
Micael Björk är forskare på sociologiska institutionen på Göteborgs universitet. Han har under ett års tid följt ungdomspolisernas arbete ute i Göteborgsförorter för att studera rekryteringen till kriminella gäng. Hans forskning visar att polisen lägger stora resurser på ungdomar - tills de fyller 18. Man lägger också stora resurser på de kriminella gängen. Men däremellan är det inte så mycket.

- Det finns ett glapp i polisens organisation som öppnar en lucka för 18-25-åringar. De jobbar mer med de yngre, än med dem som står i tur att bli rekryterade till de kriminella gängen. Och det kan man ju ha olika synpunkter på, säger Micael Björk.
Den gruppen som Micael Björk menar är unga kriminella män som begår ganska avancerade brott, mycket grova stölder och till viss del också narkotikabrott. De rör sig precis utanför de kriminella gängen, i vissa fall har de direkta anknytningar och är provmedlemmar.

- De är naturligtvis attraktiva för de kriminella gängen. Det här är en bortglömd grupp hos oss. Vi har blivit så fokuserade på ungdomar och vi har blivit duktiga på att hantera de grovt kriminella. Det här är en mellangrupp, fastän de tangerar den organiserade brottsligheten, säger Bertil Claesson.
Enligt Micael Björk är det precis den gruppen som står närmast att bli rekryterade till de kriminella gängen. Och han säger att visst, det är viktigt att bromsa upp flödet innan barnen hamnar i kriminalitet. Men att det är minst lika viktigt att satsa på dem som står i begrepp att verkligen rekryteras.

- Det är den här gruppen som oroar mig i dag. De faller utanför socialtjänsten, så den vägen kan vi inte komma åt dem. Om vi får fast dem är det ju bara att sätta dem i fängelse som gäller, och där får de nytt kontaktnät. Hur bra är det? säger Bertil Claesson.
Förra våren fick polisen i Göteborg fast "nya" BMW-ligan. 15 unga män i 18-25-års åldern misstänktes för 200 ouppklarade grova stölder i Västra Götaland.
Flera av dem fick fängelse, ett par sitter fortfarande inne. Andra har avtjänat sina straff och polisen misstänker att de har fortsatt med sina så kallade smash'n'grab- brott.

Brotten kan gå till så här: En bil kör in i en butik och krossar dörr, vägg eller skyltfönster. Maskerade män går in och stjäl varor. Sedan läggs varorna ut på Tradera eller andra säljsajter på internet. Eller säljs vidare till någon beställare. De gör mycket pengar och åker gärningsmännen fast så säger de ingenting till polisen.
- De har en annan taktik också. Om de tas på bar gärning så erkänner de direkt, så åker de inte in på det. De släpps fortare än polisen hinner skriva sin rapport, säger Bertil Claesson.

För inbrott anses inte vara ett grovt brott och är inte häktesgrundande. Och är du tidigare ostraffad kanske straffet blir villkorligt. Hos polisen har man tagit åt sig av Micael Björks kritik.
- Vi har haft uppe det här för diskussion och förhoppningsvis kan vi snart börja fokusera på den här gruppen i operativ verksamhet, säger Bertil Claesson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.