Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Vi skäms över arenan"

I seriespelet är Häcken bäst i Sverige. Men när det kommer till arenan ligger klubben långt efter. – Kommunen har inte hanterat frågan rättvist, säger klubbdirektör Dennis Andersson.

När fjolårets allsvenska överraskningslag premiärspelade 2010 spelades matchen i Borås. Rambergsvallen höll inte för spel.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Häckens arenaproblem har aldrig manifesterats tydligare, och under onsdagen skickade supporterklubben Getingarnas ordförande Robin Carlander ett öppet brev till Kommunstyrelsen med krav på en ny arena.

Spelar på dispens

Häckens klubbdirektör, Dennis Andersson, är inte heller tillfreds med situationen.

– Klart att vi skäms över arenan. Det är inte bra för fotbollshuvudstaden Göteborg. Det är ett hanterande från början som inte varit rättvist, säger han.

Rambergsvallen är i dag utdömd som allsvensk arena av Svenska Fotbollförbundet och Häckens matcher spelas under dispens. Att kommunen inte lyckas erbjuda en arena som når upp till förbundets krav, samtidigt som man byggt Gamla Ullevi för 366 miljoner kronor, sticker i ögonen på många, enligt Dennis Andersson. Speciellt med tanke på att Häcken ville vara med på Gamla Ullevi, men fick ett nej.

– Det är lite underligt att peka ut tre klubbar som får spela på den nya fina arenan, oavsett sportsligt resultat eller serietillhörighet. Då har man gjort en tydlig markering mellan Göteborg och Hisingen, säger han.

Inget besked

Upprustningen av arenan, som beräknas kosta 70 miljoner kronor, fick inte plats i kommunens budget över 2010. Om projektet kommer med till 2011 kan Idrotts- och föreningsnämndens ordförande, Helena Nyhus, inte svara på.

– Det får vi se, säger hon.

– Det finns en jättetydlig politisk vilja att rusta upp Rambergsvallen, det tycker jag inte att man behöver tveka om. Men vi fick en finanskris och var tvungna att göra besparingar överallt. Tyvärr drabbade det också Rambergsvallen.

Svenska Fotbollförbundets dispens upphör att gälla 2014. Därefter måste de allsvenska klubbarna uppvisa arenor som når upp till kraven för att få delta i seriespelet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.