Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi måste alla bli mycket bättre på att se desinformationen i vitögat. Sverige behöver utökade satsningar på källkritik, skriver Linnéa Engström (MP).

Vi måste ta den ryska desinformationen på allvar

Det är inte genom att dela hatpropaganda på nätet som vi bygger en fredlig och trygg värld. Vi måste fortsätta att avslöja nättrollen, både de inhemska och de ryska, skriver Linnéa Engström (MP).

Replik

Ryska cyberattacker, 30/11

Jag instämmer med Gunnar Hökmark (M), den ryska desinformationen måste tas på allvar. Det var därför jag röstade för resolutionen om den ryska propagandan, liksom en majoritet av den gröna gruppen i EU-parlamentet. Jag kan tänka mig att språket och vissa illa valda jämförelser med IS/Daesh fick många av mina svenska kollegor att avstå från att rösta för resolutionen, även om alla nog anser att sakfrågan är viktig.

Rensa upp i de egna leden

Gunnar Hökmark skulle ju kunna börja med att rensa upp i de egna leden där Moderaterna blivit kända för sin hårda ton på sociala medier, och där man utsätter debattörer och främst kvinnor, för riktiga troll-påhopp i stil med de ryska nättrollen.

Frågan om Rysslands sätt att använda propaganda och desinformation som ett strategiskt maktmedel och ett vapen i krig är inte ny, men måste ändå tas på största allvar. Kritiskt granskande journalister från Novaja Gazeta har avslöjat Putins trollfabriker som utsätter de egna journalisterna, men också journalister och opinionsbildare i väst, för hatattacker på nätet.

Avslöja nättrollen

Både inom den extrema vänstern och inom högerextrema kretsar delas rysk desinformation och propaganda okritiskt utan att källorna granskas. Detta går hand i hand med konspirationsteorier och en misstro mot ett oidentifierat ”etablissemang”. Populistiska rörelser hittar sitt stöd i grumliga vatten som kritik mot EU-projektet, kritik mot USA och det kapitalistiska systemet.

Det är inte genom att dela hatpropaganda på nätet som vi bygger en fredlig och trygg värld. Vi måste fortsätta att avslöja nättrollen, både de inhemska och de ryska. De opererar nämligen sida vid sida. Rysk desinformation har som syfte att underminera och destabilisera svenska myndigheter och institutioner.

Ett tydligt exempel från Sverige är hur Ungsvenskarna SDU matade Trump-kampanjen i USA med hur farlig invandringen har varit för Sverige. SDU:s Tobias Andersson påstod nyligen att ”Stockholm är Europas våldtäktshuvudstad” och planterade därmed en bild hos Trump-väljarna att våld och sexualbrott har ökat lavinartat och har sin grund i svensk flyktingpolitik. Detta har vid ett flertal tillfällen avslöjats som falskt och är ett tydligt sätt att försöka svärta ner bilden av Sverige som ett öppet och tolerant land.

Vi måste alla bli mycket bättre på att se desinformationen i vitögat. Sverige behöver utökade satsningar på källkritik.

Linnéa Engström (MP)

EU-parlamentariker