Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Låt ditt sunda förnuft och dina sinnen avgöra när en matvara är för gammal. Det är ett bra sätt för enskilda konsumenter att minska på matsvinnet, skriver Åsa Domeij.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi måste alla hjälpas åt att kasta mindre mat

Genom sunt förnuft kan vi som privatpersoner kasta mindre fullt ätbar mat. För handeln finns också många möjligheter. I morgon öppnar till exempel Stadsmissionen Nordens första matbutik med konceptet Social Supermarket, där skänkt mat från olika matkedjor kan köpas till riktigt låga priser. Det lär vi se mer av framöver, skriver Åsa Domeij, Axfood.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Nio av tio svenskar anser i dag att matsvinnet är en viktig fråga. 41 procent av svenskarna planerar att ändra sitt beteende under nästa år för att minska svinnet. Den främsta anledningen är en önskan och vilja att spara på jordens resurser. Det visar en färsk undersökning som TNS-Sifo gjort för oss.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I begreppet matsvinn ligger livsmedel som framställts i syfte att ätas av oss människor, men som av olika anledningar kastas eller förstörs. Totalt går en tredjedel av all mat som produceras i världen förlorad varje år på detta sätt. Det är varken bra för miljö, människa eller plånbok. Visste du till exempel att maten som slängs i svenska hushåll motsvarar växthusutsläpp på 500 000 ton? Det är lika mycket som 200 000 bilar släpper ut på ett år.

Enligt en nyligen publicerad rapport från Naturvårdsverket kastar vi i Sverige årligen matavfall motsvarande ett värde av 8,6 miljarder kronor i soptunnan. Rapporten säger vidare att en 20-procentig minskning av matavfallet skulle kunna få en samhällsekonomisk nytta på mellan 10 och 14 miljarder kronor.

Matsvinnet genererar inte minst en stor belastning på miljön, då varje råvara måste produceras, transporteras, förädlas, lagras och tillagas. Detta kräver naturresurser, och om maten kastas i soporna har denna miljöpåverkan skett helt i onödan.

Måste tänka om

Livsmedelsindustrin, dagligvaruhandeln och hushållen måste därför tänka om och agera betydligt mer hållbart för att ge kommande generationer en vettig chans när det gäller tillgången på mat. Tillsammans kan vi arbeta för att minska matsvinnet och bidra till en mer klimatsmart framtid.

Att förebygga matsvinn är en viktig del i Axfoods miljö- och hållbarhetsarbete. Tillsammans med ideella organisationer sker lokala initiativ där mat skänks genom våra kedjor Willys, Hemköp och Axfood Snabbgross. Vi har ett ständigt pågående arbete i butik och med att utveckla förpackningarna för våra egna märkesvaror för att undvika onödigt svinn.

I morgon, den 8 december, öppnar Stockholms Stadsmission, med Axfood som initiativtagare och medgrundare, butiken Matmissionen i Rågsved i Stockholm. Det är Nordens första matbutik med konceptet Social Supermarket.

Syftet med Matmissionen, som är öppen för alla, är att minska matsvinnet genom att sälja överskottsvaror, men också att underlätta för personer som lever i social och ekonomiskt utsatthet genom att låta dem handla till mycket låga priser, samt att skapa arbetsträning och arbetstillfällen för personer som i dag står utanför arbetsmarknaden.

Kan handla rejält billigt

Är man medlem, där kriteriet är att man lever på någon form av försörjningsstöd, får man handla för en tredjedel av ordinarie pris. Stockholms Stadsmission avgör vem som kan och får bli medlem.

Alla varor i butiken är skänkta, merparten från industrin, och butikens mål är att ta tillvara över 200 ton överskottsmat under 2016. En droppe i havet kan tyckas, men det är ändå en början och fler liknande butiker lär öppnas i Sverige och Norden de närmaste åren. I Göteborg, Malmö och andra svenska städer. Ta Österrike i jämförelse, ett land snarlikt Sverige, där det i dag finns ett 80-tal social supermarkets och där den första öppnades för 15 år sedan.

Axfoodägda Willys har samtidigt ett projekt där man inlett samarbete med lokala välgörenhetsorganisationer över hela landet. Som till exempel i Södertälje där Pingstkyrkan delar ut matkassar till behövande. Eller som i Östersund och Ystad där Frälsningsarmén använder maten i sina soppkök. De livsmedel Willys skänker kan av olika anledningar inte säljas för att de har ett nära bäst före-datum, eller frukt och grönt som har en liten skönhetsfläck men fortfarande håller fullgod kvalitet.

Vi har omfattande rutiner och kontroller för att se att varorna vi skänker fortfarande är bra. Bland annat gör vi temperaturkontroller för all kyld och fryst mat innan den lämnar våra butiker.

Tips till konsumenter

Vad kan du som konsument göra?

Ett första steg kan vara att hålla koll på skillnaden mellan bäst före-datum och sista förbrukningsdag. Livsmedel märkta med bäst före-datum är en rekommendation och håller ytterligare en tid efter datumet passerats, om de förvarats på rätt sätt och i obruten förpackning. Exempel på sådana produkter är ägg och mjölk.

Känsliga livsmedel som färsk fisk, kyckling, köttfärs och rå korv måste vara märkta med sista förbrukningsdag. I butik är det inte tillåtet att ge bort eller sälja mat efter sista förbrukningsdag.

Det bästa rådet är därför att lita på dina sinnen. Smaka och lukta på maten innan du kastar den. Då kan du se till att livsmedel inte går till spillo i onödan.

Här några andra enkla tips och råd till dig som konsument.

  • Om grädde eller mjölk är på väg att gå ut kan du frysa in den och använda senare i matlagning och bakning.
  • Detsamma gäller ost – riv och frys in. Har osten börjat mögla kan du skära bort möglet samt en centimeter runt omkring. Resten går att äta.
  • Frys in färsk frukt du inte hinner äta. Skivad eller tärnad passar den utmärkt i smoothies.
  • Är morötterna mjuka – lägg dem i vatten så återfår de sin spänst.
  • En ful grönsak gör sig lika bra som en fin i wok, gryta eller på pizza.
  • Förvara bröd i en plastpåse i rumstemperatur. Det åldras snabbare i kylen. Om brödet är lite torrt kan du stänka vatten på det och lägga det i en plastpåse några sekunder i mikron. Ger en känsla av nybakat!
  • Försvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök, tomater håller sig bäst i kylskåp och behåll platsen på gurkan så varar den längre.

Försiktigt bäst före-datum

I dag är det industrin själva som sätter bäst-före-datumet. Oftast på ett alldeles för försiktigt sätt, tycker jag. Matvarorna är i regel ätbara mycket längre tid än vad som står på förpackningarna och här får gärna Livsmedelsverket ta ett större ansvar när det gäller information och att lära svenska folket att mera lukta och smaka innan man slänger fullgod mat.

I september presenterade FN 17 nya mål för hållbar utveckling för människorna och planeten. Ett av målen handlar om att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster och då med tydliga krav till både livsmedelsindustrin och konsumenterna. Matsvinnet i produktionskedjan måste minimeras, men även det globala matavfallet per capita måste halveras och det senast till 2030.

Låt oss tillsammans hjälpa till att uppfylla det målet.

Åsa Domeij

chef för miljö och socialt ansvar på Axfood, med kedjor som Willys, Hemköp, Tempo och Handlarn