Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Vi kan släppa en bit av kajen"

I framtiden kan både Stena Line och hamnen tänka sig att släppa området närmast Järntorget.

I sitt yttrande över programmet för Norra Masthugget öppnar Göteborgs Hamn för annan användning av den del av terminalområdet som ligger mellan Älvsnabbens brygga Rosenlund och Järnvågsgatan.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Detta under förutsättning att resten av Masthuggskajen säkras för fortsatt färjetrafik.

- Det är en lösning som vi också har varit öppna för länge, säger Stena Lines informationschef Joakim Kenndal.

I dag sköts bunkringen av varor till färjornas butiker och restauranger från den delen av terminalområdet.

- Det är ett litet logistikcentrum som måste finnas nära färjorna men inte nödvändigtvis precis där, säger Joakim Kenndal.

Om marken här får annan användning - arkitekterna skissar bostäder och lokaler - kommer det att återstå drygt 800 meter inhägnad Masthuggskaj.

Det kan tyckas vara en liten snutt i en stad som har flera mil kajer och stränder. Fast inte heller på sträckor där allmänheten når vattnet har det skapats bubblande folkliv med caféer och butiker.

I centrum får parkerade bilar ofta hedersplatsen närmast vattnet.

- Det är bland annat därför vi vill ha en översyn av hela området mellan broarna och hur det används, säger Helene Odenjung (FP).

Hon tycker det är olyckligt att Stena och Danmarksterminalen har blivit själva symbolfrågan.

- Diskussionen fastnar lätt där när den borde handla om alla de andra kilometrarna. För mig är det viktigt att ha båtar i hamnen, det kan man inte säga nej till bara för att skapa en strandpromenad. Däremot tror jag att vi kan hitta sätt att kombinera färjetrafiken och göteborgarnas tillgänglighet till vattnet. Det finns lyckade exempel i andra städer, säger hon.

Visst kan mycket göras, tror Esmail Poragheli från Masthugget. I snålblåsten en novemberdag är han och hunden Chico de enda som flanerar på Skeppsbron.

- Här är verkligen rätt trist och det har sett likadant ut de 15 år jag har bott här. Det är bara vid Operan det är lite bättre, säger han.

Ulf Carlsson från Majorna parkerar bilen alldeles i närheten. Stena vill han nog ha kvar, funderar han.

- Det är klart att placeringen inte är perfekt. Men det ska vara lite liv och båtar i hamnen också, inte bara pynt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.