Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Vi kände inte till miljonavtalet"

En regeringstalesman hävdar att regeringen och näringsminister Maud Olofsson (C) inte hade någon kunskap om miljonfallskärmen som ledde till att Vattenfalls styrelseordförande Lars Westerberg fick sparken.

-Olofsson fick ingen information om avtalet från Westerberg, säger Erik Bratthall, pressekreterare hos näringsminister Maud Olofsson (C), vid den aktuella tidpunkten 2010 ansvarigt statsråd för den statliga energijätten. -Självklart borde han ha informerat regeringen, det är styrelseordförandens uppgift. Men vi kände alltså inte till fallskärmen, säger pressekreteraren.

Bratthall bekräftar uppgifter till TT om att den "regeringstjänsteman" som i medier utpekats som ansvarig för att informera regeringen inte ens var anställd i regeringskansliet när ersättningsutskottet första gången uppges ha tagit upp fallskärmen, den 12 april 2010.

-Personen slutade i regeringskansliet vid årsskiftet 2009/2010, säger Bratthall.

Inte styrelseledamot

Kort därefter - den 29 april - lämnade personen även Vattenfalls styrelse samt ordförandeskapet i bolagets ersättningsutskott.

Ledamoten följde, enligt personens egna uppgifter till TT hela tiden regeringens direktiv om hur ersättningar ska vara utformade: det enda Lars G Josefsson skulle få när han slutade som Vattenfalls vd var lön och pension.

-Jag var mycket tydlig på den punkten. Och det enda som hände den 12:e april 2010 var att Westerberg, som var med på ersättningsutskottets möte, antydde för oss andra att Lars G Josefsson kände sig sparkad av regeringen. Men avtalet om hans ersättning skrevs på först den 10 maj, och styrelsen fattade beslutet den 25 maj. Och jag lämnade alltså styrelsen redan den 29 april, säger den tidigare styrelseledamoten och före detta ordföranden i ersättningsutskottet.

"Ingen kännedom"

-Jag har alltså varken sett avtalet eller haft någon kännedom om innehållet. Det var dessutom Lars Westerbergs uppgift att informera regeringen enligt en intern muntlig överenskommelse vi hade i ersättningsutskottet. Hade jag haft kännedom om avtalet, vilket jag alltså inte hade, var jag - eftersom jag satt i styrelsen som privatperson - dessutom förhindrad enligt regler att informera regeringen, säger personen till TT.

Erik Bratthall kan inte bekräfta den sista uppgiften. Men han tror att det kan finnas fler orsaker bakom att finansmarknadsminister Peter Norman (M) sparkade Westerberg. Victoria Eriksson hos finansmarknadsministern vidhåller dock att det handlar om pengarna som betalades ut till Lars G Josefsson.

-Avtalet som det byggde på var inte transparent och följde inte våra riktlinjer, säger Eriksson till TT.

Eriksson uppger att det nu är hela den dåvarande styrelsen i Vattenfall som granskas av Riksenheten mot korruption.

Fallskärmen som Lars G Josefsson fick - på pappret ett "pensionsavtal" - är enligt uppgifter värt cirka tolv miljoner kronor, och upptäcktes av Vattenfalls revisorer i början av 2011.