Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi har tagit striden i EU – och levererat

Sju av tio svenskar är missnöjda med dagens EU. Vi vill se ett nytt EU-fördrag som ska vara överblickbart, begripligt och demokratiskt. Vi vill också exportera den svenska offentlighetsprincipen till EU, skriver Christian Engström, Piratpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det EU som svenska folket röstade för att gå med i är inte det EU vi har i dag. Då var det ett samarbete för fri rörlighet mellan självständiga länder. I dag är EU ett centralstyrt och överstatligt projekt med demokratiska brister.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Därför har folkets stöd för EU bytts till motstånd. Enligt Ipsos anser 43 procent av svenska folket att EU:s makt bör minska. Till detta skall läggas att 26 procent vill gå ur EU, rakt av. Sju av tio svenskar är alltså missnöjda med dagens EU.

Piratpartiet vill se ett nytt EU-fördrag. Det skall vara överblickbart, begripligt och demokratiskt. Det skall värna den fria rörligheten. Och det skall slå vakt om våra fri- och rättigheter. Det skall dels underställas en folkomröstning, dels godkännas av de länder som vill vara med. Då kan vi skapa ett regelverk som är acceptabelt både för folket och för medlemsstaterna.

Brist på öppenhet

Ett exempel på hur EU går fel väg är dess brist på öppenhet. Beslut fattas av icke-valda byråkrater bakom stängda dörrar. Regelverk ändras genom handelsavtal som inte ens vi folkvalda får se innan allt är för sent. Detta är inte acceptabelt.

Piratpartiet vill exportera offentlighetsprincipen till EU. Det är raka motsatsen till vad riksdagen gjorde för bara ett par månader sedan. Den borgerliga alliansen och Socialdemokraterna inskränkte då den svenska offentlighetsprincipen – med hänvisning till att EU kräver det. Vilket de tidigare uttryckligen lovat att inte göra.

EU måste respektera folks rätt till privatliv. Vi vill skrota EU:s datalagringsdirektiv, som tvingar medlemsländerna att spara data om alla våra telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, internetuppkopplingar och mobilpositioner. Vi kämpar för ett fritt och öppet internet, mot särintressen som upphovsrättsindustrin och övervakningsindustrin. Vi säger nej till massövervakning av alla människors kommunikationer. Det är bara de som är misstänkta för allvarliga brott som skall övervakas. Vanligt, hederligt folk skall lämnas i fred.

Piratpartiet vill göra fildelning laglig för privatpersoner. Upphovsrätten måste anpassas till vår tid och till den digitala ekonomin. Artister, författare och konstnärer skall kunna tjäna pengar på sitt arbete. Men det får inte gå ut över enskilda människors rätt att fritt dela kultur med varandra. Detta är en fråga på EU:s bord, där vi har konkreta reformförslag.

Detta är en förutsättning för internets frihet. Det går nämligen inte att jaga fildelare utan att snoka i människors surfande, e-post, Skype-samtal, facebookande, twittrande och molntjänster. Rätten till privatliv är en grundläggande mänsklig rättighet, som inte får offras bara för att musik- och filmindustrin vägrar anpassa sig till marknaden.

Många strider

Piratpartiet har utkämpat många strider i Europaparlamentet. Till exempel har vi konsekvent sagt nej till att sända data om europeiska bankaffärer till USA. Vi har kämpat mot registrering av folks resor. Vi har tagit striden mot censur av internet. Vi har arbetat hårt för ett starkt persondataskydd. Vi räddade rättssäkerheten för internetanvändare, som riskerade att bli avstängda från Internet utan rättegång. Tillsammans med hundratusentals protesterande medborgare stoppade vi Acta-avtalet, som hotade internets frihet och öppenhet.

Piratpartiet har levererat i Europaparlamentet – och vi vill göra nytta i fem år till.

Christian Engström

ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet