Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Vi har inte varit tydliga om jobben"

Socialdemokraternas tidigare partiledare Ingvar Carlsson, Göran Persson och Håkan Juholt finns på plats när Stefan Löfven gör sitt första framträdande som ordförande för partiet. – Jag är en övertygad feminist. Punkt slut, säger Löfven i sitt första tal som partiledare.

Nästan alla var där - glada och lättade - på tillställningen på Fotografiska museet där Stefan Löfven valdes med acklamation.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ett par, tre hundra socialdemokrater minglade, drack kaffe, åt två sorters småkakor och ropade hej åt varandra. Där kom advokatkompanjonerna Claes Borgström och Tomas Bodström och den senare sa till GP att han en dag kommer att återvända till politiken men inte nu.

Där var Jan Eliasson med vinröd slips och näsduk i bröstfickan i samma färg, han sa att han var lättad över att inte själv ha behövt ställa upp.

- Framför allt är min fru det, sa han.

"Som efter en tenta"

Leif Pagrotsky med sex långa dagar i VU bakom sig tyckte att det kändes som att ha kommit ut från en tenta, med samma lättnad. Väldigt lättad var också Anna Johansson, som i första hand var på plats som partistyrelseledamot.

Två trappor ner skedde det formella valet av Stefan Löfven i närvaro av tre tidigare S-ledare, Ingvar Carlsson, Göran Persson och Håkan Juholt.

– Vi har jobbat hårt i sex dagar, sedan Håkan Juholt valde att lämna sitt uppdrag. Vi har jobbat intensivt. VU har agerat valberedning men vi har löpande haft kontakt med partidistrikten. I de kontakterna har vi landat i att utse Stefan Löfven till partiordförande, sa partisekreteraren Carin Jämtin.

Sedan lämnade hon över till dagens huvudperson.

– Tack så hemskt mycket. Jag är egentligen för blödig för sådant här, började Stefan Löfven med att säga.

På plats var också de tidigare statsråden Lena Hjelm Wallén, Ingela Thalén och Tage G Peterson. Mona Sahlin var utomlands berättade den distriktsordförande som satt vid min sida, medan hon flitigt la ut texter på Facebook och instämde med höga jarop när Stefan Löfven i sitt tal försäkrade att han är feminist.

Nervös

Stefan Löfven medgav samtidigt att han var väldigt nervös och gick vidare genom att tacka sina företrädare.

I tur och ordning tackade han Håkan Juholt, Mona Sahlin, Göran Persson, Ingvar Carlsson för deras insatser.

– Jag vill rikta ett stort tack till min företrädare Håkan Juholt. Du har pratat om politik på ett sätt om många har tagit till sig med entusiasm och talkonst.

Löfven nämnde också Olof Palme som en person som han sett upp till mycket.

"Politik svårt"

För socialdemokratin i Sverige talade Stefan Löfven om ett jobbigt läge.

– Politik är alltid svårt och ibland väldigt hårt. Men jag känner en start tillförsikt. För jag känner vårt parti. Jag vet hur många engagerade och kunniga män och kvinnor som brinner för våra värderingar och politik.

Feminist

Han lyfte diskrimineringsfrågan, inte bara gällande funktionshinder och sexuell läggning.

– Socialdemokratin är en frihetsrörelse. Vi tror på människors fria värde och brinner för att inte bara några ska ha möjligheten att sträva mot sina drömmars mål. Om man tror på alla människors lika värde så är man också starkt emot människors diskriminering.

– Jag är en övertygad feminist. Punkt slut.

– Vi kommer att utveckla vår globala politik och vår europapolitik så att människor återigen tror på möjligheten om fler jobb, en trygg ekonomi och på en bättre miljö.

Jobben viktiga

Stefvan Löfven pekade på jobben som en av de absolut viktigaste politiska frågorna.

– Det är lika bra att erkänna att vi inte har varit tillräckligt tydliga om jobben, det som gör att väljarna ska förstå att vi har den bästa politiken för framtidesns jobb. Fler jobb är Sveriges absolut största tillgång. Det kommer att vara min viktigaste prioritering.

Han sa vidare att Sverige måste "sluta slösa bort människors vilja att arbeta".

– I ett läge där Sverige har massarbetslöshet prioriterar vi arbete och utbildning före sänkt restaurangmoms.

Framtiden

Den nytillträdde partiledaren pratade också om framtidstro. Att partiet har ett tydligt uppdrag där man ska modernisera partiet och öppna upp så fler kan vara med och känna delaktighet.

– Jag lovar att bära min del av ansvaret. Och jag lovar att jag ska jobba hårt för det.

– Tack för förtroendet. Nu riktar vi blickarna mot framtiden, avslutade Stefan Löfven.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.