Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

I det tilläggsavtal som skrevs 2012 mellan kommunen och byggbolaget Sefa, nuvarande Serneke, sänktes exploateringsavgiften med tre miljoner kronor.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Vi har gjort enligt avtal"

Kommunen sänkte exploateringsavgiften med tre miljoner kronor och upphandlade inte marksaneringen. Enligt byggbolaget har allt gjorts enligt avtal.

I det tilläggsavtal som skrevs 2012 mellan kommunen och byggbolaget Sefa, nuvarande Serneke, sänktes exploateringsavgiften med tre miljoner kronor. Avtalet är signerat av Martin Öbo, biträdande direktör på fastighetskontoret.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fastighetsnämnden godkände tilläggsavtalet.

I såväl grundavtalet som tilläggsavtalet friskriver sig kommunen ansvar, byggbolaget Serneke ska stå för kostnaderna. Trots det minskas exploateringsavgiften med tre miljoner kronor med hänvisning till ökningen av de förorenade massorna.

- Exploateringsavgiften minskade från fem till två miljoner ja, skälet var att det var betydande mer förorenade massor än vad vi var överens om, säger Martin Öbo.

Enligt nämndprotokollet uppskattades de förorenade jordmassorna till 17 000 ton. När saneringen var klar visade det sig att det handlade om 47 000 ton.

- Det fanns en hel del markföroreningar i backen som man var tvungen att ta hand om, säger Martin Öbo.

När det första avtalet skrevs var Ulf Kamne (MP) ny i fastighetsnämnden. Han minns inte varför marksaneringen ingick i entreprenaden eller varför man satte exploateringsbidraget till fem miljoner kronor eller varför det minskade till två miljoner..

- Det kan vara så att vi missat regler, och det kan hända. Men det är inte så att vi har tagit genvägar, eller kapat hörn medvetet i det här ärendet.

Ola Serneke, vd på byggbolaget Serneke, svarar på GP:s frågor via mejl.

- Affären är gjord precis som alla andra markförsäljningar och markförsäljningar lyder inte under LOU. Kommunen har svarat Konkurrensverket i frågan och där står det klart och tydligt vad som gäller, skriver han.

När GP vill ha utförligare svar kring varför exploateringsbidraget sänktes med tre miljoner kronor blir svaret:

- Vi har gjort allt enligt avtal.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.