Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Vi får se om vi kommer igen"

Vinnare och förlorare, kommentarer och ögonblicksskildringar. Läs rapporteringen från valkvällen här.

00.11

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Nu avslutar vi liverapporteringen från regionvalet. Fler kommentarer och analyser kan du läsa i måndagens papperstidning och här på gp.se.

00.03

Sjukvårdspartiet åker ur regionfullmäktige.

– Vi är naturligtvis besvikna, men demokratin är ju sådan. Nu går vi ner på sparlåga och så får vi se om vi kommer igen till nästa val, säger partiets ledare Billy Bertilsson till TT.

Han ser flera orsaker till att väljarna svek.

– Det låga valdeltagandet var dåligt för oss. Kanske har vi också tappat röster på vårt stöd till sossarna, funderar han.

– Jag är 69 år och kan behöva en örfil för att förstå att jag ska lägga av. Jag känner lugn och inre frid. Efter tolv år som aktiv i Sjukvårdspartiet kan jag nu gå och lägga mig sova riktigt länge i morgon. Det ska bli gott, säger han.

00.01

Valaffischerna ligger på marken. Blöta av regn och med budskap som inte lyckades mobilisera väljarna, skriver GPs reporter Snezana Bosinovska.

23.54

Moderaten Johnny Magnussons uttalande om att inte stänga dörrarna till SD gör knappast motgången lättare för Reinfeldt, skriver TV 4:s politiske kommentator Ulf Kristofferson på Twitter.

23.51

Valsegern ger Juholt vind i ryggen när han ska utmana statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Håkan Juholt har varit väldigt synlig i Västra Götaland i valrörelsens slutskede. Valresultatet stärker hans ställning. Internt ger det honom arbetsro, säger statsvetaren tillika socialdemokraten Ulf Bjereld till TT.

23.45

"Tackar alla S-valarbetare för gott arbete! Gläds åt återtagna mandat, men valdeltagandet o SD smolk i glädjebägaren.", skriver Anna Johansson (S) på Twitter.

23.31

"Bedrövad över valdeltagandet i VGR. Och över resultatet. Finns mycket att fundera över. Tröstäter ostbågar och dricker o'boy", skriver Helene Odenljung (FP) på Twitter.

23.29

– Står du här och porrsurfar eller?

En sverigedemokrat på väg hem från valvakan frågar GP:s fotograf vad han sysslar med när han sänder bilder med sin dator.

23.12

KD:s partisekreterare Acko Ankarberg gläds åt att KD i stort sett lyckats hålla ställningarna trots den turbulens som funnits i partiet efter höstens val.

– Vi behåller våra mandat i både Västra Götaland och Örebro och har inte fått det tapp som opinionsmätningar pekat på. Det ger en bra grund för att fortsätta framåt, säger hon till TT.

23.10

Demokratiminister Birgitta Ohlsson vill inte ge några muntliga kommentarer till det låga valdeltagandet utan hänvisar till sin blogg. Där skriver hon:

"Tyvärr blev valdeltagandet vid dagens omval i Västra Götalandsregionen och i den nordöstra valkretsen i Örebro kommun lägre än vad jag hade hoppats på. Valdeltagandet vid omvalen kan jämföras med valdeltagandet vid valet till Europaparlamentet 2009. Då röstade 45,53 procent av väljarna och det preliminära beskedet för dagens omval är 43,1 procent i Västra Götalandsregionen respektive 62,8 procent i Örebro kommun, nordöstra valkretsen.

Inför omvalen tog regeringen ett par beslut för att stödja valprocessen. Regeringen beviljade medel för förtidsröstning både till berörda kommuner och övriga kommuner. I kommunerna utanför omvalsområdet anordnades röstmottagning i 50 lokaler. Politiska partier fick pengar för informationsinsatser.

Regeringen har uppdragit åt Statistiska centralbyrån (SCB) att genomföra en studie om valdeltagandet vid omvalen. I studien ingår att undersöka hur valdeltagandet påverkades av valens begränsade omfattning och möjligheterna att förtidsrösta. Syftet med uppdraget är att förbättra kunskapsunderlaget inför framtida val. SCB ska senast den 31 december 2011 redovisa uppdraget i form av en skriftlig rapport. Förhoppningsvis ger rapporten svar på varför valdeltagandet inte blev högre."

23.05

Alliansen lyckades inte med ambitionen att alliansen skulle ta över styret i Västra Götaland och Moderaterna lyckades inte upprepa valframgången från september.

– Det visar att vi har ett förnyelsearbete att göra och att vi inte lyckats förtjäna väljarnas förtroende i välfärdsfrågorna, säger partisekreterare Sofia Arkelsten.

Samtidigt betonar hon att det inte går att dra några egentliga slutsatser eftersom valdeltagandet är så lågt.

– Det är väldigt oroande och därför går det inte dra några stora växlar på valresulatet, säger hon.

Därför finns det enligt Arkelsten inte heller några vinnare i valet. Hon tycker inte att det går att tala om en Juholt-effekt, eller att valet kan ses som en värdemätare för regeringen.

Hon påpekar också att Moderaterna inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna:

"Vår policy är att inte samarbeta eller göra oss beroende av Sd. Som alla vet.", skriver hon på Twitter.

23.03

– Trots det låga valdeltagandet har vi gått framåt och gjort ett bra val. Mina partikompisar där nere har gjort ett bra jobb och haft bra prioriteringar. Man har haft en tydlig politisk dagordning, säger Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin till TT.

Hon tror att S vunnit på innehållet i valrörelsen.

– De som varit tydligt är att de har pratat politik. Det har varit politik och det har handlat om två områden: sjukvård och kollektivtrafik. Det blir tydliga skillnader i de två politiska alternativen.

Hon vill inte spekulera i hur en möjlig majoritet i Västra Götaland kan tänkas se ut. Jämtin påpekar att regionen har en tradition av blocköverskridande lösningar men att dessa i så fall måste bestämmas regionalt.

23.00

Mikael Jansson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, analyserar siffrorna för SD i de olika valkretsarna.

– Vi är starka i Frölunda, säger han nöjt.

22.58

Räknar man ihop blocken ser valresultatet ut så här: De rödgröna blev det största blocket med 45,8 procent. Alliansen fick 42,3. SD fick 5,8 procent.

22.56

– Allt organiserat samarbete med Sverigedemokraterna är uteslut, åtminstone med mig som gruppledare, säger Folkpartiets Jonas Andersson.

22.54

Så slutade det:

Moderaterna: 24%

Centern: 5,7%

Folkpartiet:7,2%

Kristdemokraterna:5,4%

Socialdemokraterna: 32,6%

Vänsterpartiet:5.9%

Miljöpartiet:7,3%

Sverigedemokraterna:5,8%

Sjukvårdspartiet:2,8%

Kommunistiska partiet:0.3%

Rättvisepartiet socialisterna:0,1%

Piratpartiet:0,2%

Övriga:2,8% (bland annat Vägvalet och Feministiskt initiativ)

22.51

– Detta är ett stort nederlag för svensk valdemokrati.

Statsvetaren Sören Holmberg är klart bekymrad över det extremt svaga valdeltagandet i omvalet i Västra Götaland.

– Det är det näst sämsta valdeltagandet vi haft någonsin, säger Holmberg. Det absoluta bottenrekordet gällde också ett landstingsval. Då gick 38,2 procent och röstade. I omvalet till regionen röstade cirka 43 procent av de röstberättigade.

– Detta är ett riktigt underbetyg och det illustrerar att vi måste se över vallagen och hur man gör sådana här omval. Jag tycker att Valprövningsnämnden ska ha möjlighet att omfördela mandat utan att behöva ha sådana här omval som naturligtvis får låg legitimitet när bara hälften av väljarna röstar, säger han till TT.

22.48

Nu är samtliga distrikt färdigräknade förutom norra Bräcke räknade. Så slutade det:

Moderaterna: 24%

Centern: 5,8%

Folkpartiet:7,2%

Kristdemokraterna:5,4%

Socialdemokraterna: 32,6%

Vänsterpartiet:5.9%

Miljöpartiet:7,3%

Sverigedemokraterna:5,8%

Sjukvårdspartiet:2,8%

Kommunistiska partiet:0.3%

Rättvisepartiet socialisterna:0,1%

Piratpartiet:0,2%

Övriga:2,8% (bland annat Vägvalet och Feministiskt initiativ)

22.42

Det är bara norra Bräcke som inte räknat sina räknat sina röster nu,

22.41

Regionrådet Annika Tännström suckar. Det har varit en intensiv valrörelse och för Moderaterna slutar den i moll.

- Nu ska jag hem och se om mina blåsor på fötterna. Det har varit mycket till fots nu. Sen får vi ta nya tag.

22.40

Hampus Magnusson stirrar stint på valmyndighetens sajt. Staplarna rör sig inte i Moderaternas favör ikväll. Det nyblivna kommunalrådet i Göteborg är ändå nöjd med valrörelsen.

– Vi var överlägset bäst. Ungdomsförbundet har kampanjat 18 timmar om dygnet den senaste veckan. Men det räcker tydligen ändå inte. Han berömmer också pappa Johnnys insatser i valrörelsen.

– Han har kampanjat som en 20-åring. Jag fattar inte hur han orkar.

22.39

Stort grattis till V Götalands sverigedemokrater som stärker sin vågmästarroll trots skrämmande lågt valdeltagande, twittrar Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson.

22.34

Valdeltagandet ligger nu på 43,1 procent.

22.31

Vägvalet ser ut att ha gjort ett bättre val i Göteborgs kommun än i övriga regionen. Det räcker dock inte för en plats i regionfullmäktige.

22.28

Distriktet Älvsborgs södra/V Götalands södra är färdigräknat. Även där går Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna framåt.

22.23

Johnny Magnusson, moderaternas gruppledare, säger att han inte utesluter ett samarbete med Sverigedemokraterna när han får frågan på Sveriges radios valvaka.

– Vi är tillbaka på ruta noll där inget block för majoritet och SD har en vågmästarroll. Nu är det upp till alla oss att sätta oss ner i morgon och se vad vi kan göra.

22.22

Distriktet Skaraborgs/Västra Götalands östra är färdigräknat. Vinnare där är Socialdemokrater, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna.

22.15

"Invandringspolitiken slukar välfärdsmiljarder. Väljarna har insett detta och det tycker jag vi ska applådera för."

Sverigedemokraterna är jättenöjda med sin valframgång.

22.14

Sverigedemokraterna går återigen framåt. Partiet har just nu fått strax under 6 procent av regionvalets röster jämfört med 4,4 procent i valet 2010.

Patrik Ehn, partiets gruppledare i regionen, tror att SD ökar för att partiet ses som den enda ordentliga oppositionen.

– Folket har sett igenom Socialdemokraternas och Moderaternas fagra löften och förstått att politik handlar om prioriteringar. Vi prioriterar välfärd framför en ansvarslös och resursslukande invandringspolitik, säger Patrik Ehn.

I valet 2006 kom ni inte ens över 3 procentsspärren, varför ökar ni så mycket nu?

– Vi har haft möjlighet att visa att vi har en politik för regionen, och inte bara är en kommunal spelare.

Varför lyckas ni locka fler väljare hela tiden?

– För det första får vi fler röster på grund av att partiet lyckades ta sig in i riksdagen. Många har varit oroliga för lågt valdeltagande, om valet hade varit i stil med höstens val, med 80 procents deltagande, så hade vi fått 8 procent i stället för 6 procent, säger Ehn till TT.

22.13

– Det ser ut som att S mobiliserade bättre än vad vi gjorde, sade Johnny Magnusson (M).

Men han poängterade att Socialdemokraternas valkampanj hade skrämt bort väljare från M. Han syftade på att S hävdat att Moderaterna vill sälja ut sjukhusen.

– Det var ju rena skrämselpropagandan. Och det myckna talet om att det är plånboken som kommer att avgöra om du får vård eller inte.

Har det varit slag under bältet, menar du?

– Ja, det tycker jag nog, säger han till TT.

22.08

Våra dörrar är öppna förutom när det gäller SD, säger Gert-Inge Andersson (S) i Västnytts sändning på webben. Han påpekar också att man tidigare under tio år samarbetat med Folkpartiet och centern i regionen.

22.07

Moderaternas valvaka: Alla kollar på TV där gruppledaren Johnny Magnusson M precis framträtt.

S röda långa stapel visas på väggen bredvid. Stämningen är dämpad.

22.05

Tendensen är att Sjukvårdspartiet åker ur regionfullmäktige. När mindre än 100 distrikt är kvar att räkna ligger partiet på 2,8 procent.

22.02

Valforskaren Folke Johansson påpekar att valdeltagadet är extremt lågt.

– Jag trodde på ett valdeltagande på max 60 procent, men detta är extremt, säger han.

21.44

Sverigedemokraterna jublar. De är nöjda hittills med valresultatet. Patrik Ehn är gruppledare för SD i regionfullmäktige:

– Får vi tio mandat kan vi få plats i regionstyrelsen av egen kraft, säger han till GP.

21.43

Mer valstrul rapporteras. När distrikt försöker ringa in sina resultat till länsstyrelsen har de problem att komma fram.

21.33

Det här ser ju bra ut så här långt, twittrar Sverigedemokraternas partiledare Jimmy Åkesson.

21.32

– Det ser fantastiskt bra ut, konstaterade Socialdemokraternas gruppledare i regionen, Gert-Inge Andersson, när cirka hälften av valdistrikten.

Men han vill inte då utropa sig till valets segerherre. Än.

Då låg S på cirka 36 procent av rösterna. I valet 2010 nådde man bara 30,8 procent av rösterna.

– Jag är tillfreds med att vi kunnat nå 2006 års valresultat, säger han till TT.

21.27

Anna Johansson, ordförande för socialdemokraterna i Västsverige, är nöjd med den röda framgången men oerhört bekymrad över valdeltagandet som ligger på drygt 40 procent.

- Det är skitdåligt helt enkelt. Det blir inte samma fokus som vid ett riksdagsval och kommunalval och valrörelsen har varit kort. Det här talar verkligen mot skilda valdagar.

21.26

När en tredjedel av valdistrikten är räknade är stämningen sådär på Avenyn Ett där Moderaterna har valvaka. Riksdagsledamöterrna Stefan Caplan och Abderizak Waberi tittar på valmyndighetens staplar och suckar lite.

– Socialdemokraterna har kört med fult spel, Säger Caplan

– När jag pratade med folk i Angered trodde de att Sahlgrenska skulle säljas, fyller Waberi på.

21.21

Sjukvårdspartiet ligger farligt nära treprocentsspärren och riskerar att åka ur regionfullmäktige. Sverigedemokraterna går starkt framåt.

21.06

Musiken dunkar i bakgrunden. Pytten är i stort sett uppäten. Nu väntar alla på Moderaternas valvaka nervöst på att fler distrikt ska räknas. Osäkerheten är påtaglig.

21.05

När 262 av 957 valdistrikt räknats är de rödgröna större än det borgerliga blocket. Inget parti ramlar ur regionfullmäktige. Inget av de traditionella blocken får egen majoritet.

Så är läget just nu:

Moderaterna 20,4%

Folkpartiet 6,1%

Centerpartiet 8,4%

Kristdemokraterna 5,8%

Socialdemokraterna 36,7%

Vänsterpartiet 5,1%

Miljöpartiet 5,9%

Sverigedemokraterna 6,3%

Sjukvårdspartiet. 3,2%

21.00

– Det är nervigt nu, säger Theo Papaioannou, Vägvalet.

Han följer hela tiden rösträkningen på sin mobiltelefon. Hittills ser valdeltagandet ut att bli rekordlågt, cirka 39 procent. 

Om siffrorna står sig kommer Vägvalet inte in i regionfullmäktige, men fortfarande lever hoppet hos Vägvalets medlemmar.

– Vi har i alla fall gjort vårt bästa med den lilla organisation vi har att sprida vårt budskap. Så jag är jättenöjd med det, säger Theo Papaioannou.

Vägvalet har besökt de flesta kommuner i regionen och i morse åkte medlemmarna runt för att lägga ut valsedlar i vallokalerna.

20.49

Mufarna har kommit till Moderaternas valvaka. Johnny Magnusson tackar valarbetarna. Stormande applåder.

-Ett Muf i strålande form, säger Johnny Magnusson

20.47

När 121 av 957 valdistrikt har räknats är valdeltagandet 38,5 procent, en kraftig nedgång jämfört med 2006 när samma valkretsar hade ett valdeltagande på 75 procent.

Och avsevärt sämre än vad opinionsundersökningar har pekat på veckorna före valet.

Vid landstingsvalet i Västra Götaland 2010 var valdeltagandet totalt 80,57 procent, en uppgång jämfört med valet 2006 då valdeltagandet var 78,07 procent.

20.44

Stämningen var hög redan från början på socialdemokraternas valvaka i Målarnas Hus. Man drack cider och öl, åt och skojade med varandra. Det första stora jublet utbröt vid 20.40 när 39 valdistrikt var räknande. Trenden visade att S hade fått hela 39 procent, att samtliga mindre borgerliga partier minskat och att småpartier som Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna kommer in i regionen.

- Står sig detta är det fantastiskt, konstaterade Håkan Linnarsson, tung s-politilker i Göteborg.

20.37

"Vi gör om det här valet på grund av 16 röster som inte blev räknade, nu när vallokalerna precis stängt kan vi konstatera att det är betydligt fler som inte avgett någon röst alls den här gången."

Det konstaterar Kenneth G Forslund, riksdagsledamot (S) och ordförande för Socialdemokraterna i Västsverige, där även Halland och Värmland ingår.

– Alldeles oavsett hur valet går måste det tillsättas en parlamentarisk utredning som ser över och säkrar röstsammanräkningen, fortsätter Kenneth G Forslund som menar att tidspressen för rösträknarna är för hård.

– Och kanske är det dags att överväga att lämna systemet med papperslappar, menar han.

20.33

Jan Hallberg (M), tills i höstas kommunalråd i Göteborg, tycker att valrörelsen varit lite ruff.

– De har varit fräcka som löss Socialdemokraterna. Och de har fått debatten om privatiseringar på sin sida.

Liksom de flesta på valvakan är han osäker på hur kvällen kommer att sluta.

20.32

Vi gör inga prognoser vare sig på valdeltagande eller valresultat, uppger Valmyndigheten.

20.30

Ett 30-tal medlemmar från Vägvalet har sin valvaka på krogen Stage Door. Just nu äter de middag. Partiledaren Theo Papaioannou ser lugn ut, säger GPs reporter på plats.

20.25

De tio första distrikten av 947 är räknade. Valdeltagandet i dessa är endast 43,5 procent.

20.20

Annika Tännström, regionråd (M), dricker cola till pyttipannan på moderaternas valvaka.

– Jag kör bil, men hade jag tagit ett glas vin hade jag nog somnat i garderoben, säger hon efter en intensiv slutspurt i kampanjen.

Vid elva var hon och röstade hemma i Kärna utanför Kungälv.

– Det var inte mycket folk då, säger Annika Tännström som ändå hoppas att det intresse för regionfrågor hon märker kommer att avspegla sig i valdeltagandet.

20.12

Bänkad på Vägvalets valvaka på Stage Doors. Vallokalerna har stängt, bara att vänta nu, twittrar Vägvalets Theo Papaioannou.

20.10

– Jag har talat med gråtande valchefer, kända för sin noggrannhet och ändå händer detta, säger Bill Werngren apropå att tre personer har blivit nekade att rösta.

20.05

Nu tog valarbetaren Gunnel Hagström ner valskylten vid Burgården.

19.57

Johnny Magnusson, moderatledaren i regionen är på plats på partiets valvaka i Göteborg.

– Det är fortfarande lite stillsamt här. Under dagen har vi haft folk ute på vallokalerna. Kallt har det varit, säger Johnny Magnusson.

Valmyndighetens sajt är projicerad på en skärm. Men ännu finns bara gissningar.

– Svårtippat, tycker Johnny Magnusson som tror på ett valdeltagande på cirka femtio procent.

19.51

175 155 förtidsröster har kommit in. I valet i höstas var siffran 391 262, rapporterar valmyndigheten.

19.45

En kvart kvar att rösta. Det kommer en strid ström till rådhuset, rapporterar GPs reporter på plats.

19.34

Om knappt en halvtimme stänger vallokalerna. Har du inte redan röstat för rättvis vård så skynda! Snart är det för sent, twittrar Anna Johansson (S).

19.15

"Läsare undrar varför SVT inte sänder åtm regional valvaka när 1,3 miljoner röstar. Kunskapskanalen borde utnyttjas.", twittrar GPs ledarskribent Fredrik Tenfält.

19.04

Valdeltagandet i omvalen i Västra Götaland och Örebros nordöstra valkrets ska utvärderas av Statiska centralbyrån (SCB). Regeringen har beslutat att SCB får använda högst 350 000 kronor för uppdraget, som ska vara avslutat senast den 31 december 2011.

Därefter avser demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) bjuda in till ett forskarseminarium, enligt ett pressmeddelande.

18.38

"Det mesta är klart på valvakan - nu väntar vi bara på glada gäster", twittrar Folkpartiet i Göteborg. Ni som har Twitter kan följa valsnacket med hjälp av hashtaggarna #vgval11 och #vgrval11

18.02.

Enligt Mimmi Nyström, ordförande i valdistriktet, har dagen varit en positiv överraskning.

– Det har varit jättebra i dag, vi var lite oroliga för två–tre timmar sedan, men efter det har det varit en jämn ström av folk, säger hon och blickar bort mot den allt längre kön till röstbordet.

Och att det är regn i luften är ingen nackdel.

– Svårt att säga hur mycket det påverkar valdeltagandet. Men det är ingen som åker ut och har det gott i solen i alla fall, säger Mimmi Nyström.

Rasmus Lindholm, röstmottagare i vallokalen i rådhuset, är inne på samma linje.

– Att det är dåligt väder är absolut till vår fördel, säger han och berättar att han hoppas på ännu mer röstsugna människor ju längre kvällen lider.

– Vi får hoppas på en rush i kväll, säger han.

17.50

Två personer i en vallokal i Rödbo blev nekade att rösta då deras namn redan var felaktigt förprickade i röstlängden.

- Detta är det värsta som kan hända i ett val. Jag känner mig ledsen och förtvivlad, säger Bill Werngren, valchef i Göteborg.

– Det är den mänskliga faktorn som är orsaken. Alla som jobbar i vallokalerna har fått utbildning och ska använda linjal vid avprickning, säger Bill Werngren.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.