Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arbetslinjen har lett Sverige genom en ekonomisk kris. Vi har arbetat med en bredd av åtgärder såsom jobbskatteavdrag, nystartsjobb, instegsjobb, YA-jobb, halverad restaurangmoms samt nedsatta arbetsgivaravgifter för företag som anställer unga. Reformer som gett resultat, skriver Lars Hjälmered och Jessica Polfjärd (M) i sin slutreplik till Per Bolund (MP).

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi behöver jobba mer – inte mindre

Miljöpartiets kritik av arbetslinjen är väntad. Men man bortser ifrån att de föreslagna kortade arbetsveckorna kommer leda till lägre skatteintäkter, skriver Lars Hjälmered och Jessica Polfjärd (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Per Bolund (MP) kritiserar Alliansens arbetslinje. Inte så konstigt med tanke på att MP vill att Sverige ska jobba mindre istället för mer. Man vill ha en 35-timmars arbetsvecka och införa ett friår för betald ledighet. Färre arbetade timmar i ekonomin innebär lägre skatteintäkter att finansiera vård, skola och omsorg med. Nya Moderaterna vill istället fortsätta att driva en arbetslinje som ger fler människor ett jobb att gå till och som gör att fler får vara med och bidra.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jobbreformer gav resultat

Arbetslinjen har lett Sverige genom en ekonomisk kris. Vi har arbetat med en bredd av åtgärder såsom jobbskatteavdrag, nystartsjobb, instegsjobb, YA-jobb, halverad restaurangmoms samt nedsatta arbetsgivaravgifter för företag som anställer unga. Reformer som gett resultat.

Sverige har idag högst arbetskraftsdeltagande och högst sysselsättningsgrad i EU enligt OECD och sticker ut som det land som faktiskt minskat sin offentliga skuld sedan 2006. Sedan 2006 har också över 250 000 nya jobb tillkommit trots den värsta ekonomiska krisen i Europa sedan 30-talet. Skatteintäkterna har ökat och en ny rapport från SKL slår fast att vi idag satsar mer än någonsin på skola, vård och omsorg. Utanförskapet har pressats tillbaka med över 200 000 personer. Det är vad arbetslinjen inneburit för Sverige under en långdragen lågkonjunktur.

Arbetslinjen behövs

Genom dubblade arbetsgivaravgifter för att anställa unga och införandet av en lastbilsskatt, som skulle slå hårt mot industrin, går MP till val på att montera ned arbetslinjen. Man önskar bilda regering med S och V som vill dubblera restaurangmomsen, vilket skulle slå hårt mot den viktiga besöksnäringen i Göteborg.

Vi behöver jobba mer – inte mindre. Vi behöver fler arbetade timmar – inte färre. Sverige behöver en regering som driver en arbetslinje istället för en ledighetslinje.

Lars Hjälmered (M)

näringspolitisk talesperson och riksdagsledamot från Göteborg

Jessica Polfjärd (M)

ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott