Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Vi är inga bilmänniskor"

Hemfosa kan köpa Saabs fastigheter, men affären drar ut på tiden. - Vi måste få en bild av hur trovärdigt det är att Saab överlever på rimlig sikt, säger vd:n Jens Engvall.

Fastighetsbolaget Hemfosa leder ett konsortium av intressenter som förhandlar med Saab om att köpa bolaget Saab Property, där fabriken ingår. Det skulle ge Saab ett livsviktigt pengatillskott på kanske uppåt 300 miljoner kronor, samtidigt som man hyr in sig i fabriken.

Vd i Hemfosa är Jens Engvall som förklarar för Dagens Industri varför affären dragit ut på tiden.

– Det är svår materia och vi måste få en bild av hur trovärdigt det är att Saab överlever på rimlig sikt. Vi måste också förstå de andra, hur uppgörelserna med Pang Da och Youngman ser ut och hur EIB-systemet fungerar. Det har gjort att det tagit lite längre tid än en normal fastighetsaffär, säger Engvall till DI.

I det konsortium Engvall leder finns främst bolag och privatpersoner som investerar i fastigheter. Han säger att det är viktigt för alla att kunna utveckla fastigheterna, "såväl med som utan Saab".

– Men det är många intressenter och de måste sätta sig in i alla aspekter. Vi är inga bilmänniskor. Vi jobbar med det här nu och vi fortsätter över helgen om det behövs. Måndag är en viktig dag. Det är viktigt nu att det går att lösa, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.