Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vertigo slutar ge ut e-böcker

Bokförlaget Vertigo slutar ge ut sina titlar som e-böcker. I ett blogginlägg skriver förlagets chef Carl-Michael Edenborg att beslutet är grundat på att "formaten är fula, de saknar band och de är utsatta för censur".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Edenborg skriver att de e-boksformat som finns på marknaden gör att böcker reduceras till ren text. Men böcker handlar inte bara om i vilken ordning bokstäverna står, skriver han, utan också om "typsnitt, marginaler, rubriker, illustrationer, radmellanrum, indrag, paginering, sidhuvuden".

Förutom det estetiska ogillar Vertigo, som bland annat ger ut erotisk litteratur, sättet e-böcker distribueras på. "Det är mycket osäkert om våra titlar skulle få finnas med i exempelvis viktiga Applestore, som har börjat censurera vad som uppfattas som obscent eller provokativt innehåll", skriver han. Apple hamnade för någon månad sedan i blåsväder då en satirtecknares "app" inte godkändes för försäljning i företagets butik. Först efter att Mark Fiore, som bland annat tilldelats Pulitzerpriset för sina teckningar, gått ut offentligt backade Apple, och hävdade att nekandet varit ett misstag.

Vertigo tänker i stället tillåta att deras böcker sprids via en så kallad Creative Commons-licens, vilket innebär att böckerna får skannas in och spridas digitalt, så länge upphovspersonen anges och spridningen inte sker kommersiellt.