Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vem ska styra Göteborg?

Vem ska styra Göteborg framöver? Får S stöd av MP? Sätter sig M i samtal med Vägvalet? Här följer gp.se den politiska utvecklingen i kommunen efter valet.

15.20 Jan Hallberg (M) är på väg hem efter en intensiv dag på jobbet. Innan han åkte passade han på att säga hej till Miljöpartiets Kia Andreasson. Men något samarbete diskuterades inte enligt Hallberg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Jag var bara och hälsade och hon tyckte att jag var mycket vänlig. Hon noterade också att jag hade en väldigt fin grön tröja på mig, säger Hallberg.

11.21 GP träffar Kia Andreasson som fullständigt strålar av glädje över valresultatet.

- Tänk vilket fantastiskt läge vi har fått i Miljöpartiet. Jag vill ha så stort genomslag som möjligt för vår politik, säger Kia Andreasson.

Hon säger också att det inte kommer att bli klart denna veckan vilka MP vill samarbeta med. Hon måste först samla sina egna och analysera det mycket intressanta valresultatet.

11.00 Jan Hallberg, kommer du att ta kontakt med Kia Andreasson (MP) under dagen?

- Det vet jag inte, jag tror att alla inväntar onsdagens slutresultat när alla röster är räknade. Med tanke på oklarheterna finns ingen anledning att skynda på. Det finns gott om tid för kontakter, säger Jan Hallberg.

10.44 Jan Hallberg går en runda i huset och pratar med sina allianskamrater. GP får inte följa med eftersom det är första rundan efter valet. Snackisen vid Moderaternas kaffemaskin är det spretiga valresultatet i Göteborg.

09.30 Jan Hallberg, kommunstyrelsens vice ordförande (M) kom till kontoret med frukostmackan i hand på måndagsmorgonen.

- Det första jag ska göra är att tala med mina allianskamrater under dagen. Sedan får vi se. Jag tycker fortfarande att det är långt ifrån över, säger Jan Hallberg.

Med den svarta portföljen och en frukostmacka kom Jan Hallberg (M) till sitt kontor på måndagsmorgonen. Han startade dagen med att leta efter sin plånbok och inte räkna siffror efter det spretiga valresultatet för kommunen.

- Nej jag har sovit gott och inte alls räknat.

På pappret ser det ut som att Anneli Hulthén behåller makten tillsammans med V och MP. Men Miljöpartiets flirt åt borgerligt håll under våren kan också ändra på styrkeförhållandena. Jan Hallberg tänker sitta lugnt i båten och se vad som händer.

- Det är tradition att låta valresultatet sjunka in och inte göra något första dagen. Ibland är valresultaten så tydliga att de talar för sig själva. Men det är de inte nu, säger Jan Hallberg och bläddrar igenom GP och GT.

Telefonen ringer och det är en kär gammal vän som hör av sig - Lars-Åke Skager, tidigare vice ordförande för Moderaterna i Göteborg. Han vill gratulera till att Jan Hallberg lyckats föra Moderaterna framåt i den annars så röda staden.

- Tack ska du ha! Jag kanske ska kalla in dig som mästerförhandlare, skojar Hallberg.

Han lägger på och börjar plocka med sina papper på det något stökiga skrivbordet.

Strax före klockan sex: Måndag morgon. Fakirexpressen mot Stockholm väntar på Anneli Hulthén, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg. I söndags kväll tog hon festklädd emot applåder på Socialdemokraternas valvaka på Folkets hus. På måndag morgon är det jeans och skinnjacka som gäller. Tåget mot Stockholm går 5.54. Anneli Hulthén sitter i S verkställande utskott och är på väg till möte med partiets högsta ledning.

Valresultatet pekar på ett katastrofval för Socialdemokraterna. I riket blev det inget regeringsskifte. I Göteborg verkar S kunna behålla makten tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Om Miljöpartiet vill förstås.

Har du pratat med Kia Andreasson i Miljöpartiet ännu?

- Nej, det har jag inte.

Vilket Göteborg vaknade du till i morse?

- Det får vi väl se. men jag har sovit i natt.

Vad ska ni göra på verkställande utskottet i dag?

- Vi kommer att prata om valet, gissar jag. Allra mest om riksdagsvalet förstås.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.