Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vem mördade Palme?

Alla har en åsikt och många är övertygade. Men vad tror du? Vem mördade Olof Palme?

I dag måndag är 25-årsdagen efter mordet på Olof Palme.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det finns nästan hur många teorier som helst om vem mördaren var - från en enskild gärningsman till konspirationer, svenska eller internationella.

Teorierna är mer eller mindre förankrade i verkligheten - en del rena fantasier. Teorierna har många namn, några exempel:

PKK eller kurdspåret: att den kurdiska organisationen, som genomfört mord i Sverige, låg bakom. Omhuldades av den första spaningsledaren Hans Holmér och bokförläggaren Ebbe Carlsson.

Sydafrikaspåret: att det är krafter med anknytning till apartheidregimen som Palme skarpt kritiserade

Boforsspåret: att Palme undanröjdes för sin aktiva roll i Bofors vapenaffär med Indien

Polisspåret: att mördaren hade kopplingar till poliser och/eller militärer och ingick i en konspiration.

33-åringen: att en man som greps och förhördes efter mordet var skyldig. Han befann sig i närheten av brottsplatsen på kvällen den 28 februari och ska ha uttalat sig hatiskt och hotfullt om Palme.

Christer Pettersson: att han sköt Palme trots att han friades från misstankar i Svea hovrätt och att Högsta domstolen inte beviljade riksåklagaren resning, alltså en ny rättslig prövning.

Pettersson avled 2004.

Nu, inför 25-årsdagen av mordet, har flera experter i tv-program berättat om sina teorier:

Förre chefen för rikskriminalen Tommy Lindström lyfter fram en man som bodde nära brottsplatsen. Han ska ha tyckt illa om Palme och haft en Magnumrevolver. Polisen ville provskjuta vapnet, men då ska mannen ha uppgett att han sålt det.

Kriminologen Leif GW Persson utesluter Pettersson. Han tror - med betoning på tror - att det var en mer kvalificerad skytt, som ingick i en mindre konspiration inom svenska polisen, säkerhetstjänsten eller militären. Motivet: att de ville ha bort den kontroversielle Palme av politiska skäl.

Palmegruppens chef Stig Edqvist är kritisk:

- Går man ut som han gör skapar det en onödig turbulens, det tycker jag personligen. Det är många som håller på med polisspåret, det har snurrat sedan tidernas begynnelse i den här utredningen. En av dem har ju skrivit en bok om en före detta polis som han namnger och pekar ut.

I dag har Stig Edqvist tre personer till sin hjälp, två poliser och en civilanställd. De har sina egna teorier.

Men det finns inget facit så länge ingen är dömd och domen vunnit laga kraft. Och spekulationerna kommer att fortsätta, liksom efter mordet på president John F Kennedy i Dallas 1963.

Det är brott av en magnitud som inte låter sig förklaras med enkla lösningar.

Mordet på Sveavägen är ett sådant.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.