Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vd miljonär på Postkodlotteriet

Mindre än hälften av intäkterna från svenska Postkodlotteriet går till välgörenhet. Samtidigt har vd:n blivit mångmiljonär tack vare sina lotteriinkomster.

Förra året var det 23 procent av intäkterna från svenska Postkodlotteriet som gick till välgörenhet, skriver Svenska Dagbladet.

De holländska ägarna av Postkodlotteriet har en annan policy. De delar ut 50 procent av intäkterna till välgörenhet.

Den populära tv-underhållningen i TV 4 har enligt verksamhetsrapporten en affärsidé om att "generera så mycket pengar som möjligt till välgörenhet".

Samtidigt går miljoner till den svenske vd:n Niclas Kjellström-Matseke. 2007 fick han 2,3 miljoner kronor i lön, 2008 fick han 5,7 miljoner och i fjol 2,7 miljoner. Lönen är bonusgrundad.

Postkodlotteriets kommunikationschef, Anna Wieslander, framhåller att lagstiftningen för lotterier ser olika ut i Holland och Sverige.

-I Holland är det enligt lag 50 procent som ska delas ut till goda ändamål och i Sverige är det inte lag på att man ska dela ut så mycket, säger Wieslander till tidningen.

Av fjolårets intäkter på 2,1 miljarder kronor gick 844 miljoner kronor till spelarna. Nästan lika mycket, 781 miljoner, gick till driftskostnader som marknadsföring, tv-produktion och personallöner. Knappt 470 miljoner delades ut till välgörenhet.