Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
 • Mitt GP
 • Korsord
 • Erbjudanden
 • Logga ut

Varningen inför hemestern: "Räkna med fler båtolyckor"

Trångt på Västkusten i sommar? Det mesta tyder på det. Områdets båtägare ser nämligen ut att bli fler än någonsin, något som enligt Dan-Ove Andreasson på Länsförsäkringar ökar risken för olyckor. Här ger han därför sina tips för en säkrare båtsommar.

Förra året lanserade Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän sajten Grundkollen med information om de 60 mest olycksdrabbade grunden längs med Västkusten. I år hoppas försäkringsbolaget att Grundkollen ska utökas och därför efterlyses nu outmärkta grund i området. 

LÄNK: Grundkollen.se – här är 60 olycksdrabbade grund att ha koll på

– Alltså de grund som ännu inte finns utmärkta på sjökortet men som båtmänniskorna vet finns där. Vi vill med detta påminna alla som är ute med sina båtar om var olycksdrabbade grund ligger och att grundstötningar ofta sker nära hemmahamnen, förklarar Dan-Ove Andreasson, chef skadeförbygg Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Många oerfarna båtägare

På grund av den pågående pandemin har många valt att satsa rejält på hemestern. Intresset för att köpa båt är rekordhögt på Blocket och när många samtidigt stannar hemma i stället för att åka utomlands lär det bli full fart på Västkusten.

– Vi får räkna med fler båtar och oerfarna båtägare på sjön vilket ökar risken för skador och olyckor, säger Dan-Ove.

Tips för säkrare båtsommar

Förutom att han rekommenderar Grundkollen levererar han här tre tips för en säkrare båtsommar.

 1. Gör en ordentlig översyn vid sjösättningen
  Se över fastsättningen av motor och rigg och att brandsläckaren är i ordning. Och glöm inte bottenpluggen.
 2. Inför båtturen
  Kontrollera att all utrustning är i ordning, särskilt el- och gasinstallationer. Se till att alla ombord har flytväst, berätta vart du ska åka till någon på land och anpassa hastigheten efter väder och vind. Lyssna på sjörapporten och se till att du kan navigera ordentligt, även om de elektroniska hjälpmedlen slutar fungera.
 3. Hoppa över alkoholen
  Alkohol är en allt för vanlig orsak vid både drunkningsolyckor, grundstötningar och personskador på sjön.

Bra kontakt med verkstäder

Men även om båtfolket på Västkusten läser sjökort, tar hand om båten och uppdaterar sig på Grundkollen är det viktigt att ha en bra försäkring.

– En billig försäkring som inte ersätter något är inte värd att ha när olyckan väl är framme, så läs villkoren och se inte bara till premien, säger Peter Larsson, skadespecialist på Länsförsäkringar.

LÄNK: Räkna ut vad din båtförsäkring kostar

Peter berättar att Länsförsäkringar i princip samarbetar med alla verkstäder som finns på Västkusten. Om olyckan är framme bör du omgående ta kontakt med någon av dem, så att de kan titta på båten och bedöma skadorna. Sedan för försäkringsbolaget själva dialogen med den aktuella verkstaden.

– Eftersom vi har en god kontakt med verkstäderna kan vi ofta göra klart allt på telefon och då tar det bara några timmar innan det är löst, säger Peter Larsson och avslutar:

– Vi vet om att båtsäsongen är kort och det ska inte vara vårt fel att båtdagar försvinner.