Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Varning för ishalka i påsk

Den senaste tidens varma väder blev inte långvarigt. Och det kalla vädret ser ut att hålla i sig över helgen. Så de som ska ge sig ut på vägarna bör vara försiktiga för det kan bli förrädisk svarthalka i påsk.

Påskhelgen är en av årets svartaste trafikhelger och det finns anledning att vara försiktig. Den kommande veckans väder ser ut att bli både kallt och ostadigt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På natten och morgonen till långfredagen kan det komma regn, som eventuellt är snöblandat.

- Och natten ser ut att bli kall med minusgrader, så det lär frysa på vägarna, säger meteorologen Erik Rindeskär på väderföretaget Foreca.

För dem som inte ännu bytt till sommardäck kan det vara idé att behålla vinterdäcken på, särskilt eftersom det kan komma snö på lördag, menar Erik Rindeskär.

- Det kan absolut vara idé att behålla vinterdäcken på. Det är en typisk vårsak att det är torrt och fint väglag och så kommer de här förrädiska svarthalkorna, säger han.

Det ombytliga vädret är inget ovanligt. Vi ligger i ett område där polarfronterna möts, gränsen mellan varmare luft i söder och kallare i norr, vilket gör att det kan bli stora skillnader i vädret.

- Det här är ett typiskt bakslag man kan få. Nu blev det också vår väldigt tidigt och vädret vi hade i mars var ovanligt. Man brukar prata om aprilväder och det här är typiskt aprilväder, säger Erik Rindeskär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.