Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vargskinn kan ha sålts på Liseberg

Produkter med vargskinn kan ha sålts på Lisebergs julmarknad. En förundersökning är inledd.

Tidigare i veckan slog en privatperson som besökte Liseberg larm till Jordbruksverket om att en handlare från Norrbottens län på julmarknaden sålde produkter med vargskinn. Vargen är sedan länge fridlyst i Sverige och det råder förbud att handla med skinnen.

Enligt uppgifter till GP sa handlaren till personen som slog larm att skinnen i fråga kom från varg. Något som handlaren förnekade när han senare konfronterades med den uppgiften.

När Jordbruksverket fick in larmet kontaktade man polisen i Göteborg. Polisen vände sig i sin tur till Leif Lithander vid Naturhistoriska museet i Göteborg.

Han bekräftar att skinn tagits i beslag men hans analys är långt ifrån klar.

- Nu ligger skinnprodukten i frysen. Sedan ska den tinas och frysas igen innan jag kan avgöra om det handlar om vargskinn. Jag vågar inte utlova något besked förrän efter helgerna, säger Lithander.

Kristina Hakenmyr, ställföreträdande chef vid polisens miljöenhet i Västra Götaland, bekräftar att en förundersökning inletts.

- Det är förbjudet att saluföra vargskinn i Sverige. Tre personer har förhörts och en har delgivits misstanke om artskyddsbrott. Den personen nekar, säger Hakenmyr.

När polisen i tisdags slog till mot handlarens stånd på Lisberg togs flera produkter med misstänkt vargskinn i beslag. Det är de som nu befinner sig i Leif Lithanders frysbox.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.