Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vargjakten återupptas

Vargjakten i Västra Götaland återupptas. Den vargtik som blev beskjuten i söndags blev inte träffad.

Det är länsstyrelsen som beslutat om fortsatt vargjakt i länet. Spårningen som genomfördes under måndagen efter ett eventuellt skadeskjutet djur gav till resultat att vargen inte var träffad. Det blod som hittades efter tiken var löpblod.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Vi har beslutat att jakten får återupptas och det sker under tisdagsmorgonen. Ingen jakt får bedrivas i mörker, så i praktiken blir det en fortsatt jakt under dagen på samma villkor som tidigare, säger Lisbet Johansson, handläggare av viltfrågor på länsstyrelsen.

Hon säger vidare att jakten efter en varg får bedrivas i samma kommuner som tidigare, det vill säga i totalt elva kommuner. Från Bengtsfors i norr till Kungälv i söder och delar av kommunerna Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet.

Vargjakten avlystes på söndagseftermiddagen för att genomföra spårning efter en eventuellt skadeskjuten varg i Färgelanda och som vanligt göra en uppdatering av läget varje timma.

- Det sms-system vi har i år för snabb kontakt med jägare och jaktlag har fungerat bra, säger Lisbet Johansson.

En av de två vargar som fick skjutas i Västra Götaland fälldes på söndagen i Teåker i Mellerud. Det var en välnärd stor varghanne på 49,5 kilo som fälldes.

Vargjakten har gått trögare i år och fortfarande återstår minst fem vargar att skjuta förutom den i Västra Götaland, minst två i Värmland, en i Örebro och en i Västmanland. Dessutom är det oklart om en sjätte varg i Värmland har avlivats. Vargforskare tycker att fördelningen är skev eftersom får många vuxna vargar fälls och för få ungdjur.

På måndagen sköts också en varghanne i Härjedalen. Det var skyddsjakt som Naturvårdverket givit tillstånd till eftersom ett vargpar som etablerat sig i Härjedalen ansågs vara ett hot mot renskötseln. Den vargen räknas inte in bland de 20 som får fällas i licensjakten.

På måndagen kom också ny kritik från EU mot vargjakten i Sverige och det finns tecken som tyder på att jakten kommer att dras inför EU:s domstol.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.