Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Var noggrann när du väljer köpare av guld

Har du guldsmycken att sälja? Skälen är flera till varför du bör undersöka marknaden innan du bestämmer vem som ska få köpa det.

- Prissättningen är ju fri så som konsument bör du vara otroligt observant och helst veta vad du säljer, säger Lena Carlsson, vd på branschorganisationen Smycken och klockor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Annonser som lovar högt guldpris förekommer ofta i exempelvis landets tidningar. Tidigare var det också vanligt med kringresande som tillfälligt hyrde in sig i olika lokaler och erbjöd sig att köpa guld och guldsmycken.

De senare är inte så vanliga längre, konstaterar Lena Carlsson.

Butiker, till exempel guldsmedsbutiker, som köper den ädla metallen är desto fler. Antalet tycks oändligt när man söker på nätet. Men hur mycket betalar de för guldet som du förvarar hemma i byrålådan, egentligen?

Konsumentredaktionen kontaktade, utan att uppge vilka vi var, ett antal köpare i Göteborg och frågade hur mycket de betalade den aktuella dagen för smycken i 18 karats guld.

Priset vi erbjöds varierade mellan 132 och 175 kronor per gram. Det finns alltså hundralappar att tjäna, till och med tusenlappar om du vill sälja många smycken.

I sju av tio butiker uppgav man exakt dagspris på kronan, i två angav man ett cirkapris.

Hos Börjessons guld & konsthandel uppgav man bara den aktuella riktlinjen för priset på 24 karats guld:

- Det står i 250 kronor per gram för tillfället. I övrigt beror priset helt och hållet på vad det är för guldsmycken du vill sälja. Om vi själva smälter det eller säljer det vidare. Eller om vi säljer smycket som second hand. Du får komma hit så får vi titta på dina smycken och räkna fram priset, förklarade personen som svarade.

Läs mer om hur Börjessons guld resonerar kring sin policy i artikeln här bredvid.

Enligt Lena Carlsson får du som kund sämst utdelning för ditt gamla guld om du väljer att sälja det och ta pengarna. Bättre upp blir det om du i stället köper ett nytt smycke i butiken.

- Allra mest får du oftast om du låter butiken tillverka något av det guld du lämnar in.

Konsumentredaktionens rundringning bland butiker i Göteborgsområdet bekräftade tesen.

På frågan om hur mycket de betalade för guldet om kunden i stället för kontanter, eller pengarna insatta på konto, väljer att köpa ett nytt smycke varierade svaren mellan cirka 158 och 240 kronor per gram. Har du till exempel 30 gram guld att sälja kan du alltså tjäna nästan två tusen kronor på att välja rätt guldsmedsbutik. Förutsatt att du vill ha ett nytt smycke förstås.

De högre priserna var dock förenade med vissa villkor. Det nya smycket måste till exempel väga minst lika mycket som det guld du säljer eller motsvara priset på det köpta byrålådsguldet. Det går alltså inte att sälja 30 gram guld för det högre priset, köpa ett billigt silversmycke och få det högre guldpriset för samtliga gram du som kund säljer.

Har du smycken med stenar eller pärlor finns ytterligare skäl att vara noggrann när du väljer köpare av dina smycken, uppmanar Lena Carlsson.

- Folk vet ofta inte om vad det är för stenar som sitter i deras smycken. Är det diamanter kan de vara värda mycket mer än guldet. Och man får inte vara så naiv och tro att den som köper guldet alltid betalar mest för stenen.

Finns ingen enkel genväg för att få bästa möjliga pris?

- Nej. Det finns bara en väg och det är att ta god tid på sig, gå till flera köpare och jämföra svaren. Det lönar sig alltid.

Organisationen tillsammans med Svensk handel och polisen rekommenderar också samtliga butiker att inte betala ut ersättning för guld i kontanter.

- Pengarna bör i stället betalas till kundens konto eftersom kunden sannolikt inte vill uppge sitt namn och kontonummer om guldet är stulet. Vi vill heller inte att butiker ska ha så mycket kontanter i sina lådor.

I de butiker konsumentredaktionen kontaktade uppgav man att kunderna får kontanter upp till en viss gräns. I tre butiker - Guldfynd, Guldsmedshuset och Hedens guld var svaret att det alltid är konto som gäller.

Jämför man dagens guldpris med priset hösten 2012 har det sjunkit närmare 30 procent uppgav TT nyligen. Hur prisutvecklingen kommer se ut närmsta tiden har Lena Carlsson svårt att sia om:

- Man brukar säga att ju mer oro i världen desto dyrare blir ädelmetallerna. Priset är fortfarande högt, men det är ungefär lika svårt att säga något om saken som att säga vilka siffror som blir aktuella i bingolotto på söndag.

FAKTA: finguld

100 procent rent guld är detsamma som 24 karat. Det kallas för finguld och förekommer mest i tackor.

Guld som ska användas till smycken måste blandas med andra metaller för att vara tillräckligt starkt.

18 karat (75 % guld) är den dominerande halten i Sverige. Smycken med lägre halt än 14 karat (58,5 % guld) får inte säljas som guldsmycke i Sverige. De får heller inte ha stämplar som gör att de kan förväxlas med guldföremål.

Färgen på guldet säger inget om äktheten. Den ger bara en fingervisning om vilken metall guldet blandats med.

Oädla metaller kan blandas till legeringar som, om den poleras väl, gör den förvillande lik en guldlegering i färgen.

Karat i ädelmetall är inte detsamma som carat i ädelstenar. Carat anger ädelstenens vikt (1 carat = 0,2 gram).

Källa: Branschorganisationen Smycken och klockor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.