Var kylig när du köper hus i solen

ANNONS
|

Solen, den annorlunda kulturen och en annan livsstil lockar 50-plussarna att söka sig ut i världen, precis som förr. Men skaran med barnfamiljer och svenska invandrare som köper hus i utlandet växer också.

Eftersom kronan är stark, och många i Sverige har bostäder som stigit i värde, finns pengarna. Att låna med den svenska bostaden som säkerhet har också blivit vanligare.

Spanien är fortsatt det mest populära landet, medan Thailand blir allt större, liksom Turkiet.

Billigt och nära

Mäklarringens Marita Bergman säljer bostäder i Turkiet till svenskar. Enligt henne är priserna mycket förmånliga jämfört med övriga länder runt Medelhavet.

- Priserna ligger på mindre än hälften. Sedan lockar förstås Medelhavsklimatet med varma, soliga somrar och milda vintrar. Dessutom är det billigt att leva där, så du kan unna dig det lilla extra. Det är också nära till Sverige, med cirka 3,5 timmars flygtid, säger hon.

ANNONS

Ta det kallt

Men om man nu ska köpa ett hus i utlandet, vad är viktigt att tänka på? Vi frågade Jan Orrnert, som själv bott i tio länder och som nu bor i Malaysia - ett land som har nästan allt, enligt honom själv. Hans bästa tips till den som letar hus i utlandet är att ha is i magen.

- Hyr först ett hus i ett halvår eller mer när du bestämt var du vill köpa bostaden. Då hinner du känna efter om det verkligen är där du vill bo. Att rusa iväg för snabbt kan straffa sig, säger han.

Att ta reda på hur allt i omgivningarna funkar, så att området till exempel inte är helt avfolkat när du vill vara där, är smart. Sedan är förstås själva köpprocessen viktig, anlita helst en advokat eller mäklare för att få hjälp med den.

Nära till flyget

Daniel Nilsson är regionchef på Fastighetsbyråns The Real Estate Agency i Spanien, dit många svenskar styr kosan.

- Vår snittkund kommer från storstad, främst Stockholm, är 51 år gammal och har en inkomst över genomsnittet. Men bakom den bilden gömmer sig både blivande pensionärer och 35-åringar, säger han.

Deras köpare prioriterar läge och utomhusmiljöer, det vill säga en väl tilltagen och sydvänd altan eller balkong - gärna med havsutsikt. Närheten till en flygplats är också viktig, så att transportsträckan inte blir för lång.

ANNONS

Valutan en risk

Att kunna njuta av att vara i huset samtidigt som det stiger i värde är förstås drömmen. Men räkna inte kallt med det, mycket kan hända som påverkar prisbilden.

Bostadspriserna kan sjunka hastigt, som de kan göra här hemma. Valutan ökar risken, eftersom inkomsten kommer från en annan valuta än landets där bostaden ligger och förändringar som påverkar ägandet kan komma som en obehaglig överraskning om du inte kan språket.

Ta det lugnt. Rusa inte iväg och köp drömhuset bums, kolla först upp bostaden och området ordentligt.

Anlita proffs. Skaffa en bra advokat som gör bakgrundskontroller.

Fråga runt. Knacka dörr hos grannar och hör dig för.

Referenser. Sök reda på några andra som köpt av byggaren eller mäklaren som du tänker anlita och kolla om allt fallit ut till belåtenhet. (TT Spektra)

Spanien: På Costa Blanca kostar en lägenhet med två sovrum drygt 100 000-150 000 euro, på Costa del Sol 200 000-350 000 euro, och på Mallorca 250 000-350 000 euro, enlig The Real Estate Agency.

Thailand: Ett bra hus i ett trevligt område kostar från cirka 1 miljon kronor och uppåt. Priserna på lägenheter ligger på samma nivå. I Bangkok och vissa områden i Phuket är priserna höga, enligt Globalhomes International Properties. Utlänningar får inte äga mark i Thailand, vilket kan göra att lägenheterna ibland är dyrare.

Turkiet: I Alanya kan man få en nybyggd tvåa från 45 000 euro upp till runt 70 000 euro. Ett parhus i Belek, med 3-4 sovrum, för 160 000 euro med möbler. Villor 180 000 euro och uppåt, enligt Mäklarringen.

Fotnot: 1 euro: 9,41 svenska kronor (8 december 2011).

ANNONS