Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Allt fler arbetar hemma. Forskare vill nu ta reda på hur detta påverkar vår hälsa. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Var fjärde förväntas jobba hemma

Var fjärde svensk förväntas svara på mejl eller telefon utanför arbetstiden. Forskare vill nu få svar på hur de upplösta gränserna mellan arbete och fritid påverkar vår hälsa.

Jobbar du också hemma några timmar i veckan? På mer än hälften av alla företag i Sverige finns anställda som arbetar mer eller mindre hemifrån. Men de allt större möjligheterna att ta med sig kontoret i fickan gör också att det kanske inte är lika lätt att vara ordentligt ledig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det är viktigt att diskutera när ny teknik öppnar upp för helt nya sätt att arbeta. Vi måste också diskutera hur vi gör det, under vilka förutsättningar och vilka konsekvenser det får, säger Calle Rosengren, forskare på Center for work vid Lunds universitet.

Stress eller frihet

Att hemmaarbetet ökat kraftigt de senaste tio åren står klart. Men där vissa känner en ökad frihet kan andra uppleva det som stressande att alltid ha jobbet med sig.

-Det vi kan se i den här gruppen är att man anger i högre grad att man upplever sig vara stressad, men om det är beroende av andra faktorer som hög arbetsbelastning håller vi på och tittar på just nu, säger Rosengren.

Otydliga regler

Vare sig om hemmajobbarna har positiva eller negativa erfarenheter av att sitta utanför kontoret behövs det tydligare riktlinjer, tror forskarna. Till exempel så svarar nästan en tredjedel av de 1 500 tillfrågade att de helt eller delvis instämmer med påståendet "jag kollar ofta min jobbmejl efter ordinarie arbetstid". Forskarna kommer i studien att lägga särskilt fokus på hur det ser ut med arbetstider och arbetsmiljö utanför den ordinarie arbetsplatsen.

-Det är många gånger outtalat och ganska otydligt, det behövs helt enkelt underlag för hur detta ska kunna regleras på ett vettigt sätt, säger Rosengren.

Studien väntas vara klar under nästa år.