Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vann på hemmaplan

Större skräll var att Daniel Richardsson blev trea på 15 kilometer fristil.
Inte ens OS-mästaren på distansen, schweizaren Dario Cologna, förmådde förstöra segerfesten för Marcus Hellner. Sveriges nya skidkung och OS-guldmedaljören visade direkt att han håller mästarklass den här vintern också.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På Dundrets skidstadion tog han sin första världscupseger för två år sedan. På det som efter OS-succén döpts om till Hellnerstadion upprepade han bedriften på sin favoritplats.
– Det är det som är så jäkla kul. Att vinna igen just här, i sin hemstad med alla polare som hejar på en längs banan, sade den 25-årige västgöten som blivit Gällivare trogen sedan skidgymnasietiden.
Det fanns tendenser till att Cologna skulle ta sig förbi Hellner. På det andra femkilometersvarvet krympte ledningen till fem sekunder. Men Hellner hade kontroll. I motsats till hans vanliga målgångar föll han inte ens ihop av trötthet utan vände sig om och bjöd publiken på en riktig glädjegest.

Kan snegla mot titeln
– I början kändes det som om jag skulle vinna. Jag vill inte ha sådana tankar, det är lätt att tappa fokus då, så jag försökte slå dem i från mig.
– Och jag hade väl kunnat ta någon sekund till på slutet. Det här var framför allt ett kvitto på att tekniken fungerar, vi har inte alls toppat formen för det här.
Och till skillnad mot för två år sedan kan Marcus Hellner den här vintern snegla mot världscuptiteln. Han kom trea totalt förra säsongen och har växt ett nummer till.
Daniel Richardsson fick ett kvitto på det som han och alla lagkamrater pratat om hela hösten – att han visat mycket god form och framför allt att han utvecklats sin fristilsteknik betydligt.
Men att hans första pallplats i en vanlig världscuptävling skulle komma i den fria stilen kanske han ändå inte hade trott på. Han har inte ens varit bland de 20 främsta i fristil förut.
– Det här är väldigt viktigt för mig. Jag har studerat Marcus och Johan (Olsson) och filmat mycket för att försöka förbättra min fristilsteknik. Det handlar om att få ner mer kraft i skidan, att försöka utnyttja min längd egentligen. Tidigare har jag åkt lite kort och inte sträckt ut ordentligt.
– Nu vågar jag åka lugnt och stort.

Dålig dag för Olsson
Mats Larsson, också klassisk specialist, blev lite oväntad tredje bästa svensk på 22:a plats. Och minsann knep veteranen Mathias Fredriksson världscuppoäng och blev 29:a.
För Johan Olsson (32:a) och Anders Södergren (36:a) blev världscuppremiären inte mycket att minnas.
– Det var en sådan där dag då ingenting stämde. Till råga på allt ramlade jag och bröt en stav en kilometer före mål, sade Johan Olsson.
Skidskyttesuveränen Ole Einar Björndalen har också setts bättre. Norrmannen, som vann längdpremiären i Gällivare för fyra år sedan, blev 25:a.
Och världscupregenten Petter Northug, som varit krasslig och inte åkte till Gällivare, hade knappast ändrat ordningen på pallen den här gången.