Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Många bäckar små ger till slut en skaplig å. Swedbanks privatekonom Arturo Arques har undersökt föräldrars sparande till barnen. ARKIVBILD.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vanligt att spara åt sina barn

Fler än fyra av fem föräldrar sparar långsiktigt åt sina barn. Och dessutom ganska stora belopp. Enligt en undersökning från Swedbank har barn mellan 10 och 17 år i snitt 65 000 kronor i sparkapital.
-Det är jättemycket. Jag höll på ramla baklänges när vi fick siffran. Jag skulle gissat på kanske 30 000 och ändå trott att jag hade tagit i för mycket, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank. -Å andra sidan växer även mindre, regelbundna, insättningar med tiden till större summor, säger Arques.

Han gör ett räkneexempel och konstaterar att den som börjar sätta in 150 kronor i månaden när barnet är nyfött och som får i snitt två procents avkastning kommer att ha nästan 40 000 kronor att ge sin 18-åring. Sparandet har också en pedagogisk effekt och minskar barns och ungas stress.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Det viktiga är inte att spara stora belopp utan det handlar mer om inställningen och tankesättet samt att börja tänka lite mer långsiktigt kring sin ekonomi, säger Arturo Arques.

Men han vill inte rekommendera vad som är ett lämpligt sparande till barn.

-Det är otroligt svårt och känsligt. Förutsättningarna är så väldigt olika. Många är glada om de ens har något alls kvar i slutet av månaden, säger Arturo Arques.