Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vanligaste misstaget vid anställningsintervjun

Det är den viktigaste löneförmånen, men bara en av 10 pratar om tjänstepensionen på anställningsintervjun, visar en undersökning gjord av Sifo på uppdrag av Tjänstepensionens dag. "Det är nu du kan påverka din framtida pension" säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

Tjänstepension ökar i betydelse. Men trots det är det få arbetsgivare som tar tillfället i akt att prata tjänstepension vid anställningsintervjun. Det är vanligare bland män (15 procent) än kvinnor (9 procent) och något vanligare i åldersgruppen 30 – 49 år att diskutera tjänstepension vid anställningsintervjun.

–Att tjänstepensionen ökar i betydelse är en tydlig trend i samhället idag, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

– Förr behövde du knappt göra några egna val, den allmänna pensionen var högre och storleken på din tjänstepension var nästan helt förutbestämd i förhållande till din lön och antal arbetade år.

– Men många kommer idag bara få 40 procent av slutlönen i pension från staten. Det som sätter guldkant på tillvaron i framtiden är tjänstepension och privat pensionssparande. Att medvetenheten om detta ökar är positivt, för det innebär att allt fler hinner agera i tid, säger Mattias Munter.

Hur mycket vill du själv ge dig i framtida lön? Räkna här.

Viktigt skaffa överblick

Tjänstepensionen utgör för många ca 25-50 procent av den totala pensionen, därför kan dina val och placeringar göra stor skillnad på sikt. Men det är inte alla som har en totalbild över hela sin pension. En orsak är ett arbetsliv under förändring.

5 heta pensionsspartips

1. Skaffa en överblick av pensionen och se vad du kan påverka. Skandias rådgivare kan pusslet: allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande.

2. Se till att din arbetsgivare erbjuder tjänstepension. Om du ingår i gig-ekonomin måste du själv ta ett större ansvar för pensionen och spara privat. Som företagare ansvarar du själv för att säkra din framtida pension.

Samla din tjänstepension hos Skandia.

3. Spara regelbundet. Att månadsspara kan vara ett smart sätt att spara långsiktigt då det jämnar ut börsens svängningar.

4. Kolla risken i ditt sparande. Se regelbundet över dina fondval inom premie- och tjänstepensionen. Ju längre ifrån pension, desto högre risk kan du ta.

5. Spara med garanti. Traditionell förvaltning innebär att Skandias kapitalförvaltare placerar ditt kapital och tar ansvar för att dina pengar ska växa på bästa sätt. Du får alltid tillbaka det garanterade beloppet, med möjlighet till mer.

Så kan du påverka din pension.