Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Gudrun Schyman har dragit i gång hempartyn. I kollektivet Stacken i Bergsjön pratade hon om könsmaktsordning och politik.

Valturné hemma hos kollektivet

Sedan i somras turnerar Gudrun Schyman runt mellan vardagsrum i Sverige. Med sig har hon SCB:s statistik och en egen nyutkommer bok med förord av – Carl Bildt.

- Så här kan vi inte ha det.

Det är en typisk Gudrun Schyman-kommentar till läget i landet. Just nu ägnar hon all sin tid åt att kampanja för Feministiskt initiativ. Hon satsar på riksdagen och är säker på att Fi kommer in, trots att partiet enbart fick 0,4 procent i förra valet.

Om det finns minst 25 intresserade personer och ett rum kan Gudrun Schyman komma på home party. Men det är varken smink eller plastburkar som säljs utan politiska idéer.

- Jämställdheten är ingen åsikt. Vår politik baseras på fakta och kunskap, säger hon.

Som stöd har hon ett litet häfte från SCB som heter På tal om kvinnor och män, Lathund om jämställdhet. Gudrun Schyman jämför den nedslående statistiken när det gäller löner, representation och våld med de politiska beslutade målen för jämställdhetsarbetet.

- Sverige är inte ett jämställt land, det är ingen åsikt, det är ett faktum.

Hon menar att SVT:s program Debatt ägnar sig åt kunskapsförakt när de ställer frågan "Har jämställdheten gått för långt?".

- Det är en intellektuell kollaps. Det är då man kan ta fram sitt lilla häfte och kolla av. Det skiljer 4000 kronor i genomsnittlig lön mellan kvinnor och män med likartad utbildning. En genomsnittlig kvinna tjänar under sin livstid 3,6 miljoner mindre än en man. På vilket sätt har jämställdheten gått för långt när det gäller löner?

Gudrun Schyman radar upp område efter område där det är långt kvar till jämställdhetsmålen.

- Det här är inte en fråga om åsikter och tyckande.

Med sig på sina resor har Gudrun Schyman också en väska full med böcker. I december kom hennes egen bok 100 brev som (inte?!) förändrade världen. Sedan 2003 när hon lämnade Vänsterpartiet och blev politisk vilde i riksdagen har hon skrivit månatliga feministiska brev.

- Jag kände ett behov av att kommunicera med mina väljare och upprättade en prenumerantlista och i september 2013 var jag uppe i 100 brev. Då tänkte jag att det här är intressant nutidshistoria. Breven är inte Fi utan kommenterar en massa saker, frustrationer och annat i samhället. Både glädje och sorg.

Många blir nog förvånade över att se att Carl Bildt har skrivit förordet. Varför ville du ha honom?

- Vi har uppskattat varandra som de politiker vi är. Vi var partiledare samtidigt och har både respekt för politiken. Det var ju väl känt att vi hade olika ståndpunkter med det kunde ändå bli en spänstig och intellektuellt hederlig debatt. Ingen av oss tillskriver sin motståndare åsikter som man vet att han egentligen inte har för att sedan kunna kritisera de. Det är en ganska vanlig manöver.

Gudrun Schyman menar att Carl Bildt, liksom hon själv, har stor respekt för kunskap.

- Det är särskilt viktigt med tanke på de fascistiska och nationalistiska strömningarna i Europa och även i Sverige. Demokratins verktyg kan också användas för att avskaffa demokratin. Vi måste använda de demokratiska verktygen på ett klokt sätt. Framför allt till att vitalisera demokratin. Det fanns många skäl till varför jag ville fråga just Carl Bildt.

Fakta: De beslutade målen för svensk jämställdhetspolitik

En jämn fördelning av makt och inflytande.

Kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattandet.

Ekonomisk jämställdhet.

Kvinnor och män ska ha samma möjligheter och villkor i fråga om utbildning och betalt arbete som ger ekonomisk självständighet livet ut.

Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Kvinnor och män ska ta samma ansvar för hemarbetet och ha möjligheter att ge och få omsorg på lika villkor.

Mäns våld mot kvinnor ska upphöra.

Kvinnor och män, flickor och pojkar, ska ha samma rätt och möjlighet till kroppslig integritet.

(Källa: Regeringens webbplats)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.