Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Valet är inte förlorat men ...

Regeringens oförmåga att förklara varför rehabilitering är bättre än pension ger Mona Sahlin drömläge.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Fredrik Reinfeldt åker på en stjärnsmäll i årets sista väljarbarometer från GP/Sifo. Socialdemokraterna ökar från 33,3 till 36,7 procent medan Moderaterna minskar från 28,5 till 25,1 procent. Båda förändringarna är statistiskt säkerställda.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Miljöpartiet når över 10 procent och Kristdemokraterna ramlar under 4 procent. Sverigedemokraterna försvarar sin plats i riksdagen från förra mätningen.

Sammantaget leder oppositionen med 52,2 procent över regeringen som kan räkna hem stöd från 40,8 procent av väljarna. Det ger Mona Sahlin ett övertag med hela 11,4 procentenheter över Fredrik Reinfeldt.

Vad detta beror på är inte svårt att räkna ut. Enkelt uttryckt har bilden av svårt cancersjuka människor som drivs ut på gatorna för att söka jobb kostat regeringen cirka 300 000 röster. Socialdemokraterna har spelat falskt, men gjort det skickligt och inte sällan fått hjälp av en ibland både okunnig och aningslös nyhetsrapportering.

När larmet om regeringens brutalitet mot cancerpatienter granskades av Försäkringskassan visade det sig att bedömningen av svårt cancersjuka inte förändrats jämfört med tidigare. Och Socialdemokraternas anklagelser om utförsäkring och känslokyla, när regeringen vill rehabilitera långtidssjuka efter 2,5 år, skall jämföras med Socialdemokraternas egen lösning – förtidspension och uppsägning efter ett år.

Men att klaga över motståndaren hjälper föga. Regeringen har visat en häpnadsväckande oförmåga att förklara för väljarna att 2,5 år är mer än 1 år samt att rehabilitering är bättre än förtidspension. Misslyckas rehabiliteringen finns förtidspensionen kvar.

Om några dagar är Sveriges period som EU:s ordförande över. Då måste regeringen sätta in all kraft på en inrikespolitisk långspurt mot riksdagsvalet i september. Valet är inte förlorat, men det är långt till seger.

GP 13/12 -09