Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bogserbåten Bukken börjar bli klar för utdockning.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vad händer med marken?

Bilden som målas upp av Götaverkens avveckling är onödigt dystopisk.  Det säger Marika Ogrelius, vice vd på Älvstranden Utveckling som äger marken där varvet ligger. Enligt henne jobbar de fortfarande intensivt för fortsatt hamn- och varvsverksamhet.

Marken är planlagd industrimark och tanken är att den ska fortsätta användas i det syftet. Men det kan ta tid. Damen Group, den holländska ägaren av Götaverken, har fortfarande inte sagt upp hyresavtalet. Dessutom måste ägaren utföra en sanering av hamnområdet. I samband med avvecklingen genomfördes en miljöteknisk undersökning på mark och vatten som visade på kraftig förorening orsakad av varvsverksamheten. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi kan ännu inte inleda diskussioner med andra aktörer, men det finns fortfarande andra möjligheter, säger Marika Ogrelius. 

Även Björn Siesjö, Göteborgs stadsarkitekt, önskar att varvsverksamheten får fortsätta. Men i dagsläget tror han inte att chansen är speciellt stor. 

– Just nu lämnar verksamheterna området och hamnen är tömd på fartyg, säger han.

Enligt honom är det troligare att marken i stället blir en del av staden.

 

– Det är ett väldigt bra område att bygga blandstad på. Bostäder, arbetsplatser, restauranger och så vidare. Och där skulle kranarna givetvis vara ett väldigt trevligt inslag. De är viktiga för stadsbilden och jag hoppas att de blir kvar. Oavsett om de används eller inte. 

Men Älvstranden Utveckling har i dagsläget inga planer på att bygga bostäder vid gamla Götaverken.

 

– Om det, mot förmodan, inte skulle gå att få till varvsverksamhet blir det sannolikt någon annan verksamhet med anknytning till hamn och sjöfart som hyr marken av oss, säger Marika Ogrelius.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.