Vad du behöver tänka på innan du köper nya fönster

ANNONS
|

Energieffektivitet i fönster

Du kommer med all säkerhet att kolla på flera olika sorters fönster och tycka att dem är till synes identiska, men sanningen är att alla fönster har olika prestanda och energieffektivitet. Några av de funktioner som du bör se över innan ditt köp är:

  1. Solvärmeförstärkning – hur pass väl fönstret blockerar och håller ute värme. Ett lågt värde premieras då det indikerar att mindre solvärme släpps in genom fönstret.
  2. Transmittans – mängden naturligt solljus som släpps in. I det här fallet är höga värden bättre.
  3. Luftläckage – ett mått på hur mycket luft som släpps in genom fönstrets fogar och glipor. Låga värden är att föredra.
  4. Kondensationsbeständighet – visar fönstrets förmåga att motstå kondensation. Ju högre värden desto bättre.

Ditt hus landskap och arkitektur

En annan viktig aspekt av att köpa nya fönster är att se över ditt hus arkitektur och det anslutande landskapet. Den totala mängden solljus och värme som tar sig in i ditt hem kommer avgöra hur mycket du kan spara på elräkningen med nya fönster. Ett exempel är om du har många stora fönster på södra sidan av ditt hus utan några träd eller överhängande takfötter som blockerar solen. I det fallet skulle nya energieffektiva fönster minska dina avkylningskostnader under sommarhalvåret.

ANNONS

Nya fönster som blockerar UV-strålar kan även hålla dina mattor, golv och tavlor från att blekna i rum som utsätts för mycket solljus.

Jämför olika fönsterramar

Alla fönsterramar åldras och fungerar olika i olika prisklasser och det är därför viktigt att hålla koll på för- och nackdelarna med varje fönsterram.

  1. Vinylram (PVC)

Fördelar: Energieffektiva, billigast.

Nackdelar: Materialet är relativt svagt vilket innebär en tjockare ram och ”mindre” fönster, försämras över tid.

  1. Aluminiumram (metall)

Fördelar: Tunn, stark, bra pris.

Nackdelar: Väldigt låg energieffektivitet, inte speciellt slitstarka.

  1. Glasfiberram (glasfiber)

Fördelar: Tunn, hög energieffektivitet.

Nackdelar: Kan försämras över tid, dyra.

  1. Träram (naturlig)

Fördelar: Estetiskt väldigt fina, energieffektiva.

Nackdelar: Kräver mycket omsorg, dyrast.

Även om det inte finns någon uttalad formel är det lätt att se att vissa människor kommer att spara mer än andra när man installerar nya fönster. Om man däremot väljer högkvalitativa fönster och låter en erfaren fönsterspecialist, som exempelvis Kronfönster installera dem kommer man garanterat att bli nöjd.

ANNONS