Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vaccinet Gardasil ger ett betydelsefullt skydd mot insjuknande och död i flera cancersjukdomar.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vaccinet mot livmoderhalscancer är säkert

Livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor i världen. Tack vare en omfattande provtagning med gynekologiska cellprover under många år har denna fruktade sjukdom kunnat bli betydligt ovanligare i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men fortfarande drabbas mer än 400 kvinnor varje år av livmoderhalscancer och ungefär 130 kvinnor dör varje år i sjukdomen.

Nu erbjuds unga flickor ett vaccin som i kombination med cellprovtagning kommer att kunna minska insjuknande och död i livmoderhalscancer ytterligare. Vaccinet ger också ett betydelsefullt skydd mot insjuknande och död i flera andra cancersjukdomar som man inte hittills har kunnat förebygga – cancer i munhåla och svalg, inklusive tonsillcancer som ökat dramatiskt de senaste åren, cancer i ändtarmsöppning, slidan och skötet. Det aktuella vaccinet Gardasil ger också ett starkt skydd mot den könssjukdom som är allra vanligast i Sverige – kondylom. 

Är det en säker vaccinering? undrar signaturen Många frågetecken. Svaret är ja.

Det är lätt att förstå att många föräldrar och ungdomar är oroliga för ett nytt vaccin i ljuset av de otäcka konsekvenserna av vaccineringen mot svininfluensan. Men till skillnad från då är vaccinet mot livmoderhalscancer utomordentligt noggrant utprövat.

Många andra länder har givit vaccinet under flera år till ungdomar i massvaccinationsprogram. Vaccinet har genomgått noggranna studier inom ramen för välreglerade kliniska läkemedelsprövningar.

Sammanlagt har cirka 80 miljoner doser givits, och inte i något fall har man kunnat finna att vaccinet har orsakat allvarliga biverkningar. När tiotals miljoner människor vaccineras kommer som en effekt av slumpen några av dem drabbas av allvarliga sjukdomar och till och med död under den närmaste tiden efter vaccination.

Trots vandringssägner som sprids på internet har man inte i något fall kunnat se att vaccination mot livmoderhalscancer har varit orsaken till dessa händelser. Tvärtom har vaccinet visat sig vara ett av de allra säkraste allmänna vacciner som någonsin tagits fram.  

Björn Strander

överläkare Cervixcancerprevention

Regionalt Cancercentrum Väst