Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mats Pilhem (V)

V vill höja skatten en krona

Mats Pilhem, gruppledare för V, presenterade under onsdagen sin budget där tyngdpunkten ligger på skola, förskola och äldreomsorg. Här är de viktigaste satsningarna.

1. 325 miljoner kronor extra till äldreomsorg, där 150 miljoner läggs på bemanningen inom demensvård.

2. 280 miljoner extra till skolan. De pengarna fördelas på att börja arbetet med att halvera grupperna på fritids (115 miljoner), läxhjälp (10 miljoner) och feministiskt självförsvar (5 miljoner) men den största delen (150 miljoner) läggs på en generell satsning på grundskolan.

3. 215 miljoner extra till förskolan som ska kunna erbjuda alla minst 30 timmars barnomsorg i veckan och där arbetet med att minska barngruppernas storlek ska påbörjas.

4. 100 miljoner extra ska läggas på stadens personal. Det handlar om en låglönesatsning och ett utökat försök med sex timmars arbetsdag.

5. 20 miljoner extra för att öka kapaciteten för att planera bostäder. Målet är att bygga 3000 hyresrätter per år varav 2000 i allmännyttans regi.

6. 18 miljoner för att ta bort kön till kulturskolan.

7. 17 miljoner för att öka antalet fritidsresor inom färdtjänsten

8. 25 miljoner för en satsning mot högerextremism.

Dessa pengar läggs alltså utöver de belopp som finns i S-budgeten som presenterades under onsdagen. Dessutom vill V lägga drygt fyra miljarder kronor under nästa år för ny- och ombyggnad av skolor och förskolor. S planerade för 3,6 miljarder i den typen av investeringar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.