Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

V satsar elva miljarder på bostäder

Vänsterpartiet vill satsa elva miljarder årligen på bostäder och lokaler.

I partiets budgetmotion ingår ett investeringsstöd på tre miljarder för att fler hyreslägenheter ska byggas, tre miljarder för att rusta upp miljonprogramslägenheter, tre miljarder till upprustning av "välfärdslokaler, som förskolor och skolor, samt ett stöd på två miljarder för att göra lokaler mer tillgängliga för funktionshindrade.

-Sverige har starka statsfinanser, men väldigt stor bostadsbrist och stort behov av energieffektivisering och bättre miljö för barn och äldre. Därför att det ett bra tillfälle att göra de här satsningarna nu, säger Ulla Andersson, ekonomisk politisk taleskvinna för Vänsterpartiet.

Investeringsstödet för byggandet av nya hyreslägenheter ska riktas in mot tillväxtkommuner och de kommuner där bostadsbristen är stort. Byggbolagen kan få högst 25 procent av kostnaderna betalda genom stödet. Vänsterpartiet vill också ställa krav på hur höga hyrorna får vara för att bolagen ska ha rätt till stödet.

Partiets mål är att det ska byggas 40 000 nya bostäder årligen, varav minst hälften ska vara hyresrätter.

-Vi har 250 000 unga som saknar bostad, i 120 kommuner råder bostadsbrist och det är svårt att flytta till en annan kommun för att få jobb, säger Andersson.

V räknar med att hela satsningen på bostäder och lokaler ger 10 000-20 000 nya jobb.

Partiet finansierar satsningen bland annat genom att avskaffa jobbskatteavdraget på inkomster över 50 000 kronor i månaden.