Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

V polisanmäler Max

Vänsterpartiet polisanmäler Max, efter att hamburgerkedjan skickat presentkort till riksdagen.

"Vi tycker att sänkningen av restaurangmomsen var en helt riktig åtgärd", skriver hamburgerkedjan Max i ett brev skickat till riksdagens 349 ledamöter, där också ett presentkort på hundra kronor följer med.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det känns som ett klumpigt försök att köpa sympati hos riksdagsledamöterna. Det är otroligt upprörande, säger Jens Holm (V).

Max vd Richard Bergfors skriver i brevet att det är tråkigt att riksdagsrestaurangen inte sänkte priserna och välkomnar ledamöterna till Max.

Moms filibabba

I brevet till riksdagsledamöterna som avslutas med "moms filibabba" välkomnas momssänkningen på restauranger.

"För oss på Max var det självklart att ge tillbaka hela momssänkningen till våra gäster genom lägre priser", skriver Richard Bergfors, VD för Max hamburgerrestauranger, i brevet.

Enligt Bergfors kommer Max i år ge 140 miljoner kronor tillbaka till kunderna genom lägre priser samtidigt som 150–250 jobb skapas när efterfrågan ökar.

"Ett restaurangjobb är ofta en ung persons första steg in på arbetsmarknaden och därför är reformen viktig", skriver han.

Eva-Lena Jansson (S) tänker skicka tillbaka presentkortet.

– Jag tror inte att det är vi som behöver de här presentkorten, säger hon.

– Jag röstade emot sänkningen, eftersom jag tycker att pengarna i stället borde ha använts till utbildning och arbetsmarknadspolitik.

Andersson polisanmäler

Vänsterpartiets ekonomisk-politiske talesperson Ulla Andersson har polisanmält Max och vill få prövat om reklamkampanjen är någon form av bestickning.

– Jag tycker att det ska finnas en solklar gräns mellan beslutsfattare och olika typer av lobbyister. Jag vill känna mig ren, säger hon.

Den moderata riksdagsgruppen avråder sina ledamöter från att ta emot presentkortet.

– Vi tycker inte att det är lämpligt med den sortens gåvor även om beloppet är litet, säger pressekreteraren Petter Larsson.

Riksdagsgruppen kommer nu att hjälpa till att ta hand om presentkorten och skicka tillbaka dem för de moderata riksdagsledamöter som vill.

Hamburgerkedjan Max:s vd Richard Bergfors uppger att tanken aldrig slagit honom att kampanjen skulle kunna uppfattas som ett mutförsök.

– Det har inte funnits i min värld att försöka påverka någon i den ena eller andra riktningen, säger han.

– Om det skulle räcka med hundra kronor för att påverka riksdagsledamöter då är vi illa ute i det här landet.

Tanken med kampanjen var att visa på positiva effekter av att riksdagen beslutat om att halvera momsen på restaurangmat. Bergfors uppger att Max sänkt priserna lika mycket som momsen sänkts och att man räknat med att kunna anställa 150–250 personer fler i år och kanske ännu fler.

– Vi skickade med ett presentkort som en rolig grej och för att bjuda in riksdagsledamöterna till vardagen för att se vilken effekt deras beslut fått och se hur många ungdomar som arbetar hos oss, säger Bergfors.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.